HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.03.07. 17:52 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 46. - Levet ereszt?!

Címkék: zöldség

Mai példamindataink:

[Jól besózom a padlizsánt mindkét oldalán, állni hagyom legalább fél órát, amíg levet ereszt.]

[A cukkinit besózom, állni hagyom és kinyomkodom.]

Nem, nem ereszt levet. És ha a serpenyőben nyomkodom ki, mi lesz? Vagy én csinálok valamit rosszul?

Minek besózni és állni hagyni a cukkinit és a padlizsánt?


Mondom, hogy nem ereszt levet.


A Tibi a múltkor még azt is mondta, hogy a gomba kétszer csinálja, és a két léeresztés között kell ráönteni a bort, de nekem kétséges még az első léeresztés is. Türelmetlen-e vagyok.

 

 

 

Képforrás: http://www.mothernature.com/Library/ency/images/Food_Guide/Eggplant.jpg

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr221890140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maimoni · http://www.praktikaksokgyerekhez.blogspot.com 2010.03.07. 19:05:04

Szerintem ez hülyeség. Olyan babona, mint mondjuk a zöld Trabant. Soha, tényleg soha nem sózom a padlizsánt, és nem várom, hogy levet eresszen, és még egyetlen alkalommal sem volt keserű.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2010.03.07. 19:08:58

Mivel a só vízelvonó hatású, egyszerűen levet kell, hogy eresszen.(ld. például uborkasaláta-előkészítés) Esetleg elpárolog?? Lecsepeg a szűrőn? Vagy ezek a téli műzöldségek mondjuk, másodlagos frissességűek? Vagy már a só sem olyan mint régen???

Dulmina · http://dulmina.blogspot.com/ 2010.03.07. 19:23:50

A só vízelvonó hatása miatt tényleg előbb-utóbb kidobja a levét a besózott zöldség. De szerintem teljesen felesleges a lé kiöntésével megszabadulni a hasznos tartalom egy részétől is, meg a sóval kapásból eltolni az ízét (leöblítve, kifacsarva meg vízízű). Én mindig kihagyom a besózást, és sütéskor is ügyelek rá, hogy ne legyen ideje levet engedni, majd abban főni hosszasan. Keserű még sose volt a sózatlan padlizsán, szóval nem hiszek benne, hogy ezért kell. Ahogyan tapasztalataim szerint a fakéses történet is sántít (miszerint a fém kés használata esetén megbarnul a padlizsán, a fakés esetén meg nem).

kicsu · http://foldoninnen.blog.hu/ 2010.03.07. 19:48:24

Nahát, de jó! Én eddig mindig lesóztam a padlizsánt keserűségi okokból kifolyólag, és nálam le is izzadt picit, általában úgy 20 perc után. De ezután akkor majd nem sózom.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2010.03.07. 20:39:07

Én semmit se sózok be, csak a padlizsánt. Azt is csak azóta, amióta egyszer tényleg keserű volt. Ha öreg a padlizsán és a metszésfelületén látszanak a magkezdemények, akkor mindenképpen besózom, mert tuti csípős és kesernyés lesz.

Ismeretlen_134546 2010.03.07. 20:41:07

fakés? :D mekkorajó! találjunk ki mi is egy urban legendet és gyártsuk le a terméket :D ötleteket szívesen bárhová.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2010.03.07. 23:40:58

Én sem sózom, ha keserű már úgyis mindegy. A késes történet szerintem még onnan ered, amikor nem rozsdamentes eszközökkel dolgoztunk. (Felvethetnéd a "spenótot tényleg le kell-e forrázni, a leve mérgező-e" kérdést.)

gasztrogyerek 2010.03.08. 09:01:22

hehe, a spenótos kérdés pont holnapi, hétvégén konfrontálódtam az "edd már meg, nincs benne semmi gáz" és az "én inkább megkérdezem a blogban" dologgal.
süti beállítások módosítása