HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.04.26. 19:59 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 58. - Spárgát?

Címkék: zöld

Itt a szezon, kérdezek:

Hogyan főzöm meg a spárgát?

 

 

 

 

 

 

 

Hogy legyen is belőle valami. Ízben, színben. Forró vízbe? Párolva? Vajon? Meddig hámozzam? levágjam a tetejét? A zöldet másképp kell, mint a fehéret?

Khösz.

Spárga: http://www.food-info.net/nl/national/ww-asperges_clip_image004.jpg

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr771953672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2010.04.26. 22:58:37

Aljából vágj két centit, fásabb pikkelyeket tépkedd le az oldaláról, a zöldspárgát gőzöld (köretmek jó, pl. sajtmártás való rá), fehéret forró vajon párold át kicsi sóval+cukorral (pl. tükörtojással kiváló reggelire).

Hámozni nem kell, csak az aljától a csúcsa felé lehúzni a külső réteget.

nadivereb 2010.04.26. 23:07:25

Zöld alját vékonyan hámozd, pikkelyezd le a közepéig, cukros-sós-kicsitcitromos vízben pár percig főzd, jeges vízbe zutty, törölgesd le, aztán forró (!) vajon futtasd át.
Fehéret nem szoktam venni.

Jacques de Molay 2010.04.26. 23:25:08

@nadivereb: a vajban lehet olvasztani vajat, és akkor karamellizálódik kicsit.

Surprise 2010.04.26. 23:37:27

hogyan fozzunk spargat??
MOSOLYGO ARCCAL:)

Jacques de Molay 2010.04.26. 23:46:33

@Jacques de Molay: izé, szóval cukrot lehet olvasztani.

cso zsi 2010.04.27. 00:30:40

Forró vízben, és kék legyen. :))))

boldii10 2010.04.27. 00:44:10

Kezdjük az elején: Milyen spárgát? Fehéret vagy zöldet.
Különben meg úgyhiszem tucat how-to blog van a témában, felesleges idekommentelni a posztoló kényelmére :)

N.Zoli 2010.04.27. 01:49:49

A spargatol az emberek egy resze nagyon budoset pisal. Valaki nem, genetikai adottsag kell hozza.

magyar bucó 2010.04.27. 06:04:21

Sokáig, hogy pépes legyen és olyan legyen az íze, mint a túlfőtt karfiolé. :)

magyar bucó 2010.04.27. 06:04:54

Amúgy gugli a barátod.

gasztrogyerek 2010.04.27. 07:08:16

@cso zsi: :D és Mr. Darcy is kell hozzá.

@magyar bucó: azért van ez a blog, hogy a gugliból idejöjjenek és több lehetőséget olvassanak egy kérdésre. lásd első poszt.
meg hogy lássák a te kommentedből, hogy ha túlfőtt karfiol ízűt akarnak, akkor sokáig főzzék. think.

ihatethisindapassthingy 2010.04.27. 08:17:55

@N.Zoli: Valójában mindenki büdöset pisál tőle, csak az emberek egy része nem érzi a szagát. Én sajnos a szerencsétlen 22%-hoz tartozom aki nagyon is érzi, úgyhogy nekem a zöldségek csimborasszója kimarad :)

forrás: en.wikipedia.org/wiki/Asparagus#Urine_effects

páva vagyok hagyjatok repülni 2010.04.27. 08:50:32

Egyszer egy elegáns étteremben spárgalevest ettünk egy társasággal. Mindenki odáig volt érte. Én majd' elhánytam magam, mert ízre, állagra sperma ízű volt. Persze a pasik ezt honnan tudták volna. :D

sTormy 2010.04.27. 08:58:34

Fokhagymával olajban sütve is jó, meg egyébként nyersen is. Viszont igen, büdöset fogsz pisálni tőle. :)

piszke2.0 · http://piszke.blogspot.com 2010.04.27. 14:03:53

A zsenge zöldet (szerintem) nyersen is jó rágcsálni. Egyébként elég neki pár perc párolás vagy blansírozás, sütőben 160-180 fokon 10 perc sütés.

A fehér viszont pinceízű akárhogy...

baliquez 2010.04.27. 18:24:49

Szeretem a spárgát, mer' szagosíccsa a sárgát, höhöhö

Zserbózombi 2010.04.29. 10:41:44

Milyen szerencse, hogy amúgy mindenki kölniillatút húgyozik és spárgát kell ennie a büdösért... :o) Így aztán nehéz lenne eldönteni, hogy a kanhúgy, a macskahúgy vagy a spárgás vizelet szaga undorítóbb.

Nekem a gőzben párolt és vajjal locsolt változat ízlik a legjobban.
süti beállítások módosítása