HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.10.01. 07:09 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 17. - Smelt de chocola au-bain marie?!

Címkék: édesség csoki

Az első igazi munkám első megakasztó mondata a cím, nem frenkizésből írom külföldiül, hanem mert nekem, ha csokit kell olvasztani, mindig beugrik. Az a lényeg, hogy gőz fölött kell megolvasztani a csokit, eddig tiszta. A kérdés:

Hogyan olvasztom meg  a csokit?

 


Mármint kell hozzá vaj? Tej(hideg-meleg)? tejszín? Ha igen, mikor? Hogy nem ragad rá izomból a fakanálra? És hogy nem ugrik össze ráncos hülyeséggé?

Ez egy nagyon fontos és nagyon idegesítő kérdés.

Segítsetek!

Kép a wikipédiáról, (ami ugye a fordító legjobb barátja) rákattintva ode is megy a link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Au_bain-marie 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr571890085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabriella · http://www.gabriellakonyhaja.blogspot.com 2009.10.01. 08:00:24

Szia, szia jó reggelt. Az au-bain-marie valóban vízgöz felett való olvasztást jelent. Ennek az a lényege, hogy a csokoládé ne melegedjen túl. Ahogy látom mindent jól csinálsz: az alsó lábasban a forró víz, azon pedig egy tál, vagy másik lábas, amibe a csokit teszed. Ha a recept más adalékanyagot nem ad meg, akkor ne adj semmit hozzá!! Álltalában nem szoktak extra tejszint, vagy más hozzávalót írni, mert az már ront a csoki minöségét. Remélem sikerül. Egyébként én imádom a csoki illatát, ahogy a vízgöz felett olvad.. nem lehet vele betelni és olyan gyönyörü sima lesz!!!!

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.10.01. 09:04:23

A fő titok, hogy jó minőségű csokit kell használni. Nem olyat ami "nyomokban mogyorót tartalmazhat". Én egy kicsi étolajat szoktam beleönteni, hogy amikor visszaszilárdul vágható legyen. A vaj nem jó erre, mert kiülhet a dermedt csoki felszínére, bár "ez az áru élvezeti értékét nem befolyásolja".

nokedli · http://nokedlis.wordpress.com/ 2009.10.01. 12:37:13

én is ugyanígy szoktam készíteni: apróra töröm a csokoládét (minél nagyobbak a csokidarabok annál tovább tart, míg felolvad) és vízgözön, szépen lassan felolvasztom. (egyszer ugyan gondoltam, megy ez a tüzhelyen is, egész alacsony fokozaton, minek a vízgözzel flancolni. megbántam, mert egy óvatlan pillanatban odakapott, csomós lett, meg égett ízü is...) nekem azért nem ragad rá a fakanálra, mert fémkanállal kevergetem. se vajat nem teszek hozzá, se étolajat, se tejszínt.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.10.01. 13:13:46

Ez a kérdés már engem is kínzott. :o)

sz 2009.10.01. 13:24:46

saját levében: Hogy a csokoládé tartalmaz-e nyomokban mogyorót vagy sem, annak nem sok köze van a minőségéhez, pl. Amedei és Valrhona is tartalmazhat.

vic 2009.10.01. 14:34:46

Szia Nem vagyok egy konyhatündér, de én úgy tudom, hogy nem szabad annak az edénynek, amiben a csoki van, beleérnie a forró vízbe. Fölötte kell lennie. De aztán lehet, hogy nem.

Marica · http://www.tortaimado.hu 2009.10.01. 14:37:44

A csokit az olvasztásához tördeljük össze kis darabokra. Lassan történjen az olvasztás, ugyanis ha túlhevítjük, összecsomósodik. Teljesen száraz edényt használjunk fedő nélkül, mert ha a gőz lecsapódik, vagy csak egy csepp víz kerül bele, már tönkreteszi a csokoládét. A csokihoz a továbbiakban a receptekben írt adalékokat keverhetjük. Amennyiben vajat adunk hozzá, akkor azt felolvasztjuk, óvatosan kissé lesütjük, hogy a víz eltávozzon belőle, utána a két anyagot egyneművé keverjük.

Zs 2009.10.01. 17:13:06

Szia! Jobb, ja csokit olyan (pl. félgömd alakú) tálba tesszük, ami megáll a vizes edény peremén, azaz nem jön ki mellette a gőz, nem szabad beleérnie a vízbe, és a víz ne forrjon. Pierre Hermé egyik módszere, hogy az apróra vágott csokoládénak csak a felét olvasztja meg gőz fölött, és ebbe keveri bele a másik felét - a meleg csoki megolvasztja a többit. Ez talán arra jó, hogy ne hevüljön túl a csoki.. ha jó a csoki, nem kell hozzáadni semmit. Zs.

jókaja · http://jokaja.hu 2009.10.01. 20:42:49

Muszáj belevaú. Már az axiómával sem értek egyet, nem csak gőz fölött lehet csokit olvasztani, ezt tiszta. A csokinak teljesen mindegy, hogy mi a hőközlő közeg. A vízgőzhöz hasonlóan lehetne akár forró levegő (= hajszárító) is. A csokinak csak az nem mindegy, milyen hőfokra melegítik fel. 40-42 fok a teteje, utána már károsodik, veszít a minőségéből. Az igaz, hogy hagyományosan a vízgőzben történő melegítéssel lehetett ez elérni konyhai körülmények között. Azért vízgőz fölött is remekül túl lehet hevíteni, elvégre ott is 100 fokos a gőz, ami jóval több a megengedettnél. Én egyszerűen egy vastagfenekű, kis nyeles fazekacskában olvasztom. Egyetlen "trükkje" van, egy hótkommersz, egylapos indukciós villanyrezsón melegítem (két helyen kapható tízezer alatt: úton és útfélen). Ezen be lehet állítani olyan alacsony hőfokot is, amin otthagyhatom. Izgalmas látni, hogy jó hosszú idő után is ugyanolyan a beleszórt csokidarabok alakja, de ha megkeverem, már folyékony.

Ismeretlen_127617 2009.10.02. 04:39:47

Én is fel akarok tenni kínos kérdéseket! :(

Ismeretlen_134546 2009.10.02. 06:50:17

figyi, ha kínos, akkor a világért se.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.10.05. 16:59:57

jaaj, most látom ide még nem beszéltem bele...én mikróban olvasztom. Bocsánat.
süti beállítások módosítása