HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.24. 06:42 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 13. - Friend's Request 1. - Rántott sajt tartárral

Címkék: sajt rántott friend

Ha már a krokettel elindítottam a rántott-asszociációkat, hát tessék:

Az előző kommentdobozban a Marci feltette a számára kínzó kérdést, így itt is megkérdezem, mégis csak ő a zenekarom vezetője (link oldalt, direkt önreklám, pfujj), habár nem hiszem, hogy én valaha is olajban fogok sütni, de másnak jól jöhet:

Milyen a jó rántott sajt?


 

Hogy nem folyik bele az olajba sütés közben? Panír kérdése? (ha igen, akkor trükköket várok) Milyen sajtból érdemes? És forró olajban kevés ideig vagy langyos olajban sokáig?

Bónuszként a tuti tartármártás receptjét is elfogadom, hadd örüljön. 

A rántott sajtos képektől a hideg is kiráz, legyen csak egy darab rendes sajt innen: http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2008/01/03/images/110_tv07leghizlalobb.jpg 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr661890077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_134546 2009.09.24. 06:56:58

:D basszus, a gasztroreceptnyelvezet ragályos, azt írtam, hogy [habár] meg hogy [valaha]. Soha többet.

móni 2009.09.24. 09:40:19

Én forró olajban rövid ideig sütöm, és nincs praktikám a kifolyás ellen. Azt is megesszük. Sajtból se találtam még olyat, ami tuti nem folyik. Egyszer "szép", máskor folyik, egyik szelet folyik, másik nem. Talán a napfoltok. Én is kérdeznék, ha lehet (nem szeretnék ezért blogot indítani :). Szóval nekem a karamell az Achilles sarkam. Tudom, hogy van keverõ és nem keverõ iskola. Ha keverem, akkor gombócos lesz, amik aztán az életben el nem olvadnak, ki kell halászni õket. Ha nem keverem, akkor a lángelosztó ellenére a lábos egyik részén szépen folyósodik, barnul, a másik fele szilárdan kristályos. Aztán a barnulás lassan húzódik szétfele, de az elõször barnuló rész már ég. :(

vidak 2009.09.24. 17:03:09

A sajt kifolyása ellen szokott működni a dupla panír ;) Tartárt többnyire majonéz-tejföl (~1:1 arányban), kis mustár, kis citromlé/fehérbor, fekete+fehérbors, cukor, só összekeverésével és sűrű kóstolgatásával szoktam előállítani. Ha van egy kis időd, érdemes kipróbálni úgy, hogy magad készíted a majonézt, sokkal finomabb lesz mint a boltiból. Nyers tojássárgájába teszel egy kis mustárt, kézi habverővel elkevered, és szinte cseppenként óvatosan olajat adagolsz hozzá (ha már az elején beleteszed a mustárt, könnyebben veszi fel az olajat, meglepően sok elfér benne), amíg szép krémes állaga nem lesz. Ha kész, akkor mehet bele a tejföl, citromlé, borsok, cukor, só, elkevered, és kész is. A tojás(ok)ból kimaradt fehérje mehet a sajt panírjához :)

jókaja · http://jokaja.hu 2009.09.24. 18:24:00

Épp nemrég írtam az olyan rántott sajtról, ami nem vetkőzik le sütés közben, hiába van melege. Ez pedig nem az önreklám hely, ez maga a reklám : http://jokaja.hu/nem-vetkozo-rantott-sajt

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.25. 09:50:22

A dupla panír nálunk: liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa. Homogén szerkezetű sajtból kell csinálni, mivel a lyukat nehéz panírozni. A szelet éleire és sarkaira kell figyelni, hogy jól belepje a panír. Ezért én jó nagy adag zsemlemorzsába szoktam tunkolgatni, úgy hogy a szelet tetejére is rá lehessen sepergetni, meg az oldalára is felpúpozni (tisztára, mint a homokozóban) és akkor jól meglapogatom a morzsával borított szeletet, az éleket-sarkokat külön megnyomkodom. A sütésnél pedig az a lényeg, hogy majdnem füstölő, nagyon forró olajba rakjuk, akkor gyorsan átsül, nincs is ideje kifolyni. Én nem merítem olajba, serpenyőben sütöm, és a sütés körben forgatom, félpercenként kb és 4-6 fordításra kész.. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy amíg tartósan sütöm az egyik oldalát, a felszálló pára felpuhítja az olajban még nem lévő felső éleket, és ott fordításnál ki fog folyni az anyag.De lehet hogy ez színtiszta hülyeség :) de működik.

Ismeretlen_134996 2009.09.27. 23:21:51

Nos, kösz a vendégkérdés-feltevést, és a jó tippeknek tűnő válaszokat is! :)

sragi 2009.09.29. 14:34:08

A rantott sajtrol mindig a kozepiskolas unnepi vacsorak jutnak eszembe. Harom havonta megunepeltuk a nevnapokat es ilyenkor lehetett szavazni a menure. Egyontetuen mindenki erre szavazott. Mostanaban ritkan keszitek, miotta a kislanyom is ugyan azt eszi mint mi, mert szerintem nem tul egeszseges sok sultet enni. Nalam is a dupla panir jott be es a forro olajban sutes kis ideig.
süti beállítások módosítása