HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.07.05. 20:05 gasztrogyerek

Request 13. - Tisztaszeszt?

Marlen kérdése szeretettel:

Hol lehet egy liter tiszta szeszt venni és mennyiért?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Patikában csak egy decit adnak ki és 70%-os, nekem pedig egy liter kellene és 98%-os diólikőr készitéséhez...ha nem lehet kapni, mivel lehet helyettesiteni? Mert irják sokan, hogy vodkával: milyen vodkával, mennyi kell belőle egy liter szesz helyett? "

Én csak hozzáfűzném, hogy komolyan tisztaszesz kell a likőrhöz? Erről az jut eszembe, amikor mesélték, hogy a bányásziskolában arcszeszt ittak, ha nem volt pia.

Plusz még azt is hozzátenném, hogy pászmeg, elfelejtettem nevezni magam  a goldenblogra.

Laposüveg http://www.a-grafi.hu/img/ajandek/23.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr882131672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemisbeka 2010.07.05. 20:17:24

Romániában és elég olcsón. Tényleg.

nemisbeka 2010.07.05. 20:18:06

Ja és nem kell hozzá tiszta szesz, a vodka tökéletes és - román beszerzőhely hiányában - olcsóbb megoldás.

nemisbeka 2010.07.05. 20:22:13

Ööö, lassan végigolvasom :): szerintem nagyjából mindegy, milyen vodka, legyen a literje úgy 1500 Ft felett :), az biztosan minőségibb, elvileg 35-50% közötti az alkoholtartalmuk, jó lesz az.

phzs 2010.07.05. 20:51:05

na a goldenblogról én is lemaradtam

mindennapi manna 2010.07.06. 08:52:47

Szerbiában is lehet kapni viszonylag olcsón. Azért jobb a tiszta szesz a vodkánál, mert jobban fel kell hígítani, vagyis több likőrünk lesz:)

nemisbeka 2010.07.08. 13:45:17

Igen, de azonos összegből szerintem jóval több vodkát lehet otthon venni :).

daito 2010.10.04. 15:28:59

Javasolnám valamelyik vegyszerboltot, pl. az Azúrt, ha még megvan.

Egyébként azért nehéz, mert ez jövedéki termék és a jövedéki törvény pontosan szabályozza forgalmazásukat, felhasználásukat. Nagy mennyiségű tiszta alkohol felhasználásával rendesen lehet trükközni, így már jó ideje mindenféle előírás vonatkozik az ilyen termékeket termelőkre, forgalmazókra.

Azért használtak régen tiszta szeszt, mert az az alkoholnak egy tényleg tiszta - íz-, illat-, mellékanyagmentes formája volt, és a hígításával még mindig kellő alkoholtartalmú italt, főzetet, akármit értek el. Régen, ilyenre csak az ipari, laboratóriumi körülmények között létrehozott nagy tisztaságú etil-alkohol volt alkalmas, mert a házi cuccok egyrészt megbízhatatlanok voltak, másrészt ilyen szempontból nem tiszták.

Viszont az alkoholgyártás az utóbbi 100 évben megváltozott; ma a boltokban kapható ún. tömény italok jelentős része gyk. pancsolt, vegyipari termék. Azaz etil-alkoholt hígítanak, ahhoz aromákat, cukrot, adalékanyagokat adnak. Így készülnek az egyszerűbb, boltokban kapható olcsóbb tömegitalok - pálinkák, konyakok, vodkák, whiskey-k, rumok, stb.

Ergo, ha tiszta, nem ízesített vodkát veszel, akkor gyakorlatilag (az igazi) vodkához hasonlító ízesített, hígított etil-alkoholt vásárolsz. A vodka meg egy igazából íztelen, szagtalan tömény, ergo tisztaszesz light.

Arra érdemes azért figyelni, hogy ne túl ótvar vodkát vegyél, egyiknek-másiknak brutális mellékszaga, íze van. (Ja, meg nehogy ízesített verziót, mondjuk dinnyéset.) :-)
süti beállítások módosítása