HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.05.10. 19:59 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 62. - Narancshéjat?

Szerintem perszehogy igen, a kérdést családi nyomásra teszem fel.

Meg lehet-e enni a narancs héját?

Nyersen.

 

 

 

Narancspárna figyelemreméltó linkről (goedkoop = olcsó) : http://www.goedkopeshit.nl/cadeaus-en-gadgets/Woonkamer/start60 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr981990792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dulmina 2010.05.10. 21:37:49

Megenni éppen meg lehet, bár megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire célszerű vagy nem célszerű, mert ugye a nem bio citrusféléknek a héján és a héjában ott vannak a tartósításhoz használt vegyszerek. Ezek egy részét minden bizonnyal eltávolíthatjuk egy alapos mosással, de nyilván marad bennük még úgy is. Egyéni érzékenységtől függ, hogy valakinél okoz-e kellemetlen tüneteket a héjfogyasztás.

Nálam az "arany középút" az szokott lenni, hogy időnként (ritkán) ha kifejezetten kell pl. süteménybe reszelni vagy citruslekvárt ízesíteni, akkor nem lelkizek rajta, de nem készítek és eszem lépten-nyomon ilyeneket, tehát legtöbbször nem fogyasztom el a héjat, hanem megszárítom a radiátoron, aztán megy a tűzre (vagy a komposztba).

Zserbózombi 2010.05.11. 07:39:47

Amit az Európai Unióban <i>(kivéve Görögország)</i> vagy az USA-ban termeltek, azt többnyire nyugodtan megeheted.

Amit fejlődő országokban vagy a kevéssé környezettudatos Görögországban <i>(ahol képesek még ddt-t használni, annak ellenére, hogy tilos)</i> termeltek, annak a héjának a fehér részét nem tanácsos megenni, mert májkárosító hatású lehet.

A furán fényes héjú - felületkezelt - citrusfélék héját sem tanácsos kandírozott formában eltenni, mert a penészesedésgátló rajtuk nem annyira bio. :o) Az ételbe reszelését nem zárom ki, mert az ételben úgyis annyira felhígul, hogy nem fogja a kritikus határértéket elérni a penészesedésgátló permetszer.

A világ boldogabbik felén feltüntetik a citrusfélén, hogy volt-e penészesedésgátó permetszerrel kezelve vagy sem és a világ boldogabbik vásárlói kapnak olyan narancsot/citromot, ami ugyan egy héttel kevesebb ideig eltartható, de kandírozhatják nyugodt lélekkel.

phzs 2010.05.11. 20:19:59

Hát hogyne lehetne megenni :-)

Gilingala 2010.05.23. 11:45:02

Úgy hallottam, hogy ha a narancsot mosószerrel alaposan átdörzsöljük (dörzsis szivaccsal, vagy körömkefével) utána 1 órán keresztül ecetes vízben áztatjuk, akkor a lereszelt héja ehető, mert a sok mérget eltávolítottuk.
Sajnos nem tudom igaz-e, én szoktam áztatni ecetben, nem változik tőle az íze!
süti beállítások módosítása