HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.12.01. 16:17 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 32. - Fröcskölő konzerv?

Címkék: konzerv alap romlott

Valahol azt hallottam, hogy ha felbontáskor a konzerv tartalma kirepül az üvegből (fölfelé, illetve szét a konyhában), akkor az a konzerv már nem jó.

Ha a konzerv felbontáskor szanaszét fröcsköl, attól még jó?


Persze a konzervdobozban maradt dolgok felhasználására vonatkozik a kérdés, nem a hűtő oldalán levőre. Legyen mondjuk a paradicsomkonzerv a kérdés konkretizálása.

Kösz.

 

Nem tudok képet berakni a fancy-nagyonbénánhaverkodós freeblog design miatt. Addig olvasgassátok a Grundot.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr771890112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.12.01. 17:54:41

Többnyire nincs összefüggés a fröcskölés és a romlottság között (legalábbis általában). A konzerveket úgy töltik, hogy van egy dobozalj és van hozzá külön fedél. A doboz aljat úgy kell megtölteni, hogy maradjon benne a hőkezelés után a duzzadáshoz hely, hiszen egyes anyagok a hőkezelés hatására megduzzadnak, térszerkezetük változik stb., tehát a konzerves doboz tartalma nőni fog. Ha nem hagynának egy kis helyet, akkor esetleg a konzerv ledobhatná a tetejét. Viszont az adagológépnek van egy kis hibája. Természetesen nem mindig pontosan 10,82 g (hasraütés) terméket adagol a dobozba, hanem mondjuk 10%-os szórásnál, akár 11,902 g vagy 9,738 g-ot is tölthet illetve ezen a tartományon belül. Na, most, ha abba a konzervbe éppen a felső szóráshatáron levő mennyiséget töltenek, de a konzerv még ugye duzzad, hát, éppen el fog férni és ahogy te bontod, örömmel kinyújtózkodik (mint a lábujjunk egy kényelmetlen cipő után)... Ha tehát a termék színe, állaga, illata és íze az adott termékre jellemző, akkor akár ki is jelenthetnénk, hogy a konzerv egészségkárosodás veszélye nélkül fogyasztható. Amiért nem jelentjük ki, az mikroba eredetű toxinok jelenléte, ami nem jár semmiféle változással a terméket tekintve mégis meghalhatunk tőle. Ennek viszont se a fröcsköléshez, se a romlottsághoz nincs köze, hanem csak kizárólag a termék kezdeti mikrobaszámától és vélhetőleg helytelen hőkezelésétől (és/vagy tárolásától) függ... Egy esetben viszont előfordul a (technikailag) konzerv robbanása, azonban ez dobozos almalé esetében megfigyelhető jelenség és ha a doboz (vagy fóliazacskó) robbanásig feszül, azt az almalevet úgysem inná meg senki, mivel büdös. :o)

szazala · http://szazala.blogspot.com 2009.12.01. 21:53:40

Az előző válaszhoz:Ne vegyél rá mérget,hogy nem issza meg senki:). 5 literes körtelé.(szabolcsi 100%gyümölcs,egyébként általában nagyon finom).Csapra verem(mivel az van neki),kicsit akadozva folyik a lé,de azért kipréselem.Első pohár kicsit fura,csípős az íze,ezért megiszok még egy pohárral,hogy jól érzem-e azt,hogy ez rossz!?(azt azért hozzá kell tennem,hogy egyáltalán nem érzek illatot)Hívom a családot,lányom belekóstol,felháborodva közli,hogy ez meg van forrva,a párom csak ránéz és kijelenti,hogy ez moslék.Még jó,hogy nem kóstolgattam tovább:) A sűrített paradicsomot azóta a teraszon bontom,mióta újra kellett festeni miatta a konyhát!Egyébként a maradékot megfőztem,bár azóta azt a fajtát kerülöm!

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.12.03. 14:53:15

Erre persze nem számítottam. :o) Én a tejjel szoktam így járni - hja, nem kéne beleinni a dobozba. ;o) Meg a sok kefirfogyasztás hátránya, hogy nem is veszem észre a nagy kortyolgatás közben, hogy savanyú a tej. A tanszéken készítettünk savanyított szójatejet meg savanyított paradicsomlevet is. Ez egy kísérlet volt, hogy azok is élvezhessék a probiotikumok (mondjuk ki: tejsavbaktériumok) jótékony hatását, akik allergiásak a tejfehérjére. Meg is kóstoltuk a végén a készterméket. Hát, szerintem inkább hagyják ki... :oD
süti beállítások módosítása