HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.03.19. 18:55 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 50. - Muszáj azt a töltött paprikát?

Címkék: paprika

Ezt simán beraktam piszkozatnak, de mivel kommentben jött a kérdés, itt van mégis.

TFH olyan országban lakunk, ahol nincs olyan szép sárga szentesi töltenivaló paprika. Mégis azt kell főzni. Kipróbálva a kaliforniai paprika (keserű), a kápia paprika. (műanyagszerűvé változik főzve a héja. Btw tudtátok, hogy Németország bizonyos helyein a kápia paprikát ungarische Spitzpaprikának hívják? miért? én tavaly láttam először boltban olyat.) Szóval akkor mi legyen, az a kérdés.

Tudom, idényzöldségeket kell enni a minél kisebb ökológiai lábnyom miatt. De ez egy olyan, hely, ahol február végén is lehet epret kapni. Szóval tökmindegy.

Már használt kérdőjel képként.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr461890144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_69507 2010.03.19. 21:06:03

melyik orszag? Itten a zoldsegesnel szokott lenni TV. De persze o karalabet is tart. Esetleg az edes romai paprika? (sweet romano pepper)

Ismeretlen_134546 2010.03.19. 21:09:33

Hollandia. Találtam egy török sötétzöldet, eléggé vízízű, de eddig ez van legközelebb a megoldáshoz.

Ismeretlen_69507 2010.03.19. 21:17:24

Tok szivesen kuldok at egy kis rendes TV-t:) Leugrok a partra, oszt atdobom.

Ismeretlen_134546 2010.03.19. 21:30:06

Dobjad csak, 10 perc bicajjal a kikötő, elkapom simán. :D

Ismeretlen_147489 2010.03.20. 07:23:46

Angliában sincs... Bár most beindult egy online magyar élelmiszer bolt, nem messze tőlünk van a bázisa. Ott lehet kapni (a többi hiánycikk mellett) ezt is. Viszont buzi drága. De egyszer már muszáj leszek venni, mert másféle paprikából nem lehet csinálni...

Ismeretlen_147489 2010.03.20. 08:03:16

Kicsit csapongok most, de lehet, hogy hasznos lesz neked is, hamár külföldön élsz... Szóval, ami természetes volt Mo-on, hogy minden sarki boltban megkapod, mint alap élelmiszer, az itt egész egyszerűen nincs, nem létezik, vagy valami egész más formában, mint Mo-on megszokhattam, és gőzöm sincs hogyan pótoljam. Ilyenek: túró - cottage cheese-ként ismerik és köszönő viszonyban sincs azzal a túróval, amit Mo-on kapni lehet. Sem túrógombóc elkészítésére, sem semmi más hagyományos ételhez nem jó. Lengyel boltban találhato vmi twaru vagy mi, na az már hasonlít a magyarhoz. búzadara - semolina névre hallgat, de sokkal porózusabb, mint a Mo-i, inkább olyan, mint a finom homokszemek prézli - bread crumbs. Narancsrárga színe van, ez viszont sokkal durvább szemcsés, mint a Mo-i. Húsokat még csak-csak panírozok vele, de gombóchoz már nem használnám.. Savanyú káposzta - nincs ilyen angliában. Szóval az olyan alap kaja elkészítése, mint töltött káposzta, az felejtős. Lengyeleknél lehet ilyet beszerezni kapusztu néven asszem, de maga a káposzta levél ott sincs savanyú, azt egészben kell megvennem fejestől, aztán fejtegethetem otthon le a leveleket, mint a güzü. De mondom, hordós káposztát lehet kapni a lengyeleknél. Ami nincs még: háztartási keksz, ez meg kell a legtöbb sütés nélküli sütibe. Nyilván kolbászokból, szalámikból is szarul állunk tejfölt sem lehet mindenhol kapni, csak a nagy marketekben. Soured cream a neve. A single cream a tejszín. Ételízesítő is csak lengyel boltban van, illetve a nagy boltokban a lengyel szekcióban is lehet kapni tarhonya, cérnametélt nincs... Bár a vinegar, azaz az ecet, itt nagyon népszerű (még a chipseket is ízesítik ezzel), az íze totál más, mint a magyaré. Nem lehet azt a hatást elérni vele. Élesztő van, de granulátum formában, még nem próbáltam, hogy mit tud. És persze hiányzik a túrórudi:) na, kb ezek az alapanyagok, amik minden sarkon megvehetők Mo-on és rengeteg hagyományos kajánk alapjai, itt Angliában meg hiába keresed... Remélem olyan szempontból segíthetett ez a comment, hogy tudod mostmár mit kell Mo-ról hozatnod, mi az amit egy lengyel boltban is megkapsz. Persze hollandia nyilván más, de gondolom az sem Mo. Sok sikert az új élethez :)

Ismeretlen_134546 2010.03.20. 10:33:37

kösz.

ORsi · http://www.hamburgfoto.wordpress.com 2010.03.21. 01:45:18

nem tudoom, németországnak melyik bizonyos helyeire gondolsz, de hamburgban 15 éve még egyszer sem láttam ungarische spitzpaprikának kiíert kápiát. május/ júniustól szokott lenni viszont alföldi paprika (echt ungarisch) a lidl-ben vagy a plusban (lehet,hogy máshol is). szezonon kívül a török zöldséges török paprikáját veszem, amely sokszor megtévesztésig hasonlít a magyarra. mármint a paprika.

Ismeretlen_134546 2010.03.21. 10:32:50

bréking: jaja, a török a megoldás. meg a lidl tavasszal. Orsi, a nienstedeniek mondták, hogy depedigez ungarischespitzpaprika. Szóval egy helyről jön az infónk. :D

ORsi · http://www.nokedlis.wordpress.com 2010.03.26. 18:48:20

gasztrogyerek, ach so:-) ha nienstedteniek mondják, akkor már értem. régebben arra laktam, tudom, hogy elég sznobok ahhoz, hogy ne tudják, mit mondanak;-) de ettöl még a környéken lakni nagyon kellemes:-)
süti beállítások módosítása