HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.10.31. 08:16 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 26. - Újrafagyaszt?

Címkék: hűtő alap romlott

A tojás-kérdésen nagy nehezen túllendülve itt egy hűtős.

Van bármi, amit újra lehet fagyasztani?


Tudom, hogy elvileg semmit. Húst főleg nem. De mégis, mondjuk mirelit zöldséget?
Minden esetleg-megoldás érdekel, én is tudom a HACCP-előírásokat, de az otthoni hűtőt ugye nem felügyeli senki, ha többen használjuk, akkor minden kicsúszik a kontrollom alól. 

 

A leendő közös-hűtő-használóm szerint mindent újra lehet fagyasztani, tehát fenn áll a veszélye, hogy valami kétszer lesz felengedve-lefagyasztva a tudtom nélkül. Akkor mi lesz?

Schneeflocke egy nagyon kedves url-ről: http://www.weltderphysik.de/_img/article_large/masse_von_schnee_schneeflocke.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr571890098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_134546 2009.10.31. 08:57:44

off: http://grundaktiv.hu/2009/10/29/gasztrobloggerfilm-julie-julia/#more-4435

ribizli 2009.10.31. 14:33:09

20 éve vagyok vega, rendelkezem tapasztalattal (és még élek :)). Gyakorlatilag minden zöldség (nyers/blansírozott vagy már kiolvadt) visszafagyasztható, ha nem romlott (=nincs rossz szaga). A gombát is visszateszem lelkifurdalás nélkül, egyedül arra figyelek, hogy kiolvasztva SEMMI kellemetlen szaga ne legyen. Ha egy egész picit is rosszat érzek, nem használom fel. (De inkább a fagyasztott gomba-tömbből faragok szükséges méretű darabot, a maradék megy vissza a hidegbe.) Nem foglalkozom "lejárati idővel" sem, van 2 éves zöldfűszerem fagyasztva, semmi baja. A megfelelő csomagolásra kell figyelni: csak jó minőségű, kifejezetten fagyasztáshoz való dobozba/ zacskóba szabad pakolni, mert egyebek nem aromazáróak. Kisebb dolgokat/adagokat szoktam egy zacskóba összerakni, így is OK.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.10.31. 16:57:16

Hát, elvileg semmit sem szabad visszafagyasztani és az élelmiszeriparban gyakorlatilag sem. De otthon előfordul, hogy kiveszünk valamennyit és visszatesszük. Ha a szemek jelentős része még nem olvadt ki és legalább 3 csillagos mélyfagyasztónk van, akkor valószínűleg nem lesz belőle baj. :o) Ha saját zöldséget fagyasztottunk le és tudjuk, hogy nagyon alaposan megtisztogattuk és lemostuk, akkor megint csak azt mondanám, hogy nem baj. De aki a közértben olyan mélyfagyasztott szemes terméket vesz (pl. mirelit kockázott hagymát, zöldborsót vagy málnát - amit ugye otthon sem mosunk agyon, mert összetörik) amelyik tömbbe állt, az merész és feltehetőleg még sosem járt hűtőipari cégnél. :o) A mélyfagyasztott zöldségekben a meglévő (1000-10000 telepképző egység) baktériumok nem szaporodnak tovább, nem számottevő mértékben el is pusztulnak, de kiengedtetéskor a kiolvadó víztartalomban szaporodásnak indulnak. És amíg a közepe még fagyos, addig a külsején már megindul a káros (kórokozó vagy romlást okozó) mikroorganizmusok szaporodása. Ezért nagyon fontos, hogy a kiengedtetés hűtött körülmények (hűtőszekrényben) között vagy minél gyorsabban felmelegítve a közepét is mikrohullámú sütőben történjen. Esetleg nem is muszáj kiengedtetni, a mirelit zöldségeket vagy a félkész ételeket (panírozott hús, gombóc) fagyosan is beletehetjük a lábosba. Részemről inkább több kisebb adagot teszek a fagyasztóba és ha nem tudom részletekben felhasználni (mint a mirelit parajt és sóskát, amit ugye fűrésszel kéne bontani), akkor inkább az egészet elkészítem és a készételt fagyasztom le. Ha a kiengedtetés nem szobahőmérsékleten vagy pláne meleg vízben történik, hanem a hűtőszekrényben, akkor kisebb a kockázata a visszafagyasztásnak. De nyers vagy félkész húsételt én ekkor sem fagyasztanék vissza, vagy nem ennék belőle. Mert igaz, hogy a megbetegedés esélye csekély, de ha én esek abba a csekély megbetegedett csoportba, akkor nekem az száz százalék...

Ismeretlen_30290 2009.10.31. 23:01:19

Csak hogy megint beleszovegeljek. A visszafagyasztasnak ket alapesete lehet: a) melyhutottbol fozunk valamit es a kesz etelt lefagyasztjuk. Mehet, a felengedes ota volt egy hokezeles. b) kivesszuk, nem hasznaljuk fel, visszatesszuk. Husnal szerintem ne, a magas feherjetartalom miatt (bakteriumok szaporodnak, lebontjak a feherjeket, mergezo, elottem mar leirtak). Zoldsegnel meg elmegy, de valoszinuleg a masodik kiengedesnel elveszti a formajat (nem gyorsfagyasztas, tu alaku jegkristalyok, nem untatlak, ezert kell - 18 fok alatt tartani a melyhutott dolgokat). En nem fagyasztok vissza semmit, te meg a jozan eszedre hallgatsz, vagy a leendő közös-hűtő-használódra. Meg az is lehet, hogy egybeesik a ketto.

Ismeretlen_134546 2009.11.01. 13:47:07

anya, ez az utolsó mondat azt is jelentheti, hogy a leendő közös-hűtő-használóm az én józan eszem. Van benne valami :)

Ismeretlen_30290 2009.11.01. 22:14:21

Ne köss bele anyádba..., de igazad van. Talán pontosabb lett volna az utolsó mondat úgy: Még az is lehet, hogy a kettő véleménye egybeesik.

Ismeretlen_134546 2009.11.01. 22:53:45

nem belekötés volt, csak egy megállapítás :)

wu wei 2009.11.02. 08:01:11

Állítólag a kenyeret ha lefagyasztod és utána mikróban felmelegíted olyan mintha frissen vetted volna a péknél. Igaz ez? Hogyan lehet eltartani a legtovább a kenyeret? Nejlon zacsiban a pulton? Papírban?

Ismeretlen_134546 2009.11.02. 08:36:16

wu wei, kérdés lesz belőle.
süti beállítások módosítása