HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.03.10. 09:48 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 47. - Spenótot?

Címkék: spenót zöldség

No, a hétvégén rám akarták beszélni a nyers spenótleveleket salátának, de aztán megegyeztünk a leforrázás-megszárítás dologban. Így már oké volt, de itt a kérdés:

A spenótot lehet-e nyersen enni?


Mert ha nem, mi lesz? Illetve kommentben jött a "mérgező-e a leve" kiegészítő kérdés, nahát, akkor erre is kérek választ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép innen: http://images1.wikia.nocookie.net/popeye/images/thumb/7/78/Popeye.jpg/250px-Popeye.jpg

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr451890142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_27483 2010.03.10. 10:14:55

Hogyne lehetne, nálunk az üzemi menzán naponta van külön nyers spenótsaláta, általában paradicsommal és sajttal keverik, és nagyon jó. Finom, friss, én nem vagyok rajongója a párolt spenótnak, főzelékként ki lehet belőle kergetni a világból, de nyersen bejön. Sose hallottam, hogy mérgező lenne a leve!

Lildu · http://www.ladylildu.blogspot.com 2010.03.10. 10:48:34

Megenni meglehet, de nem ajánlatos. Mert ez egy nitrátban gazdag növény, ami ellen úgy védekezhetünk, ha a külső leveleit eltávolítjuk, és rövid ideig vízben leforrázzuk, vagy kicsit főzzük. Továbbá nem ajánlatos a spenót főzőlevét felhasználni. Mit ajánl még a nitrátban gazdag növényeknél egy könyv: lehetőleg próbáljuk a zöldséget amikor szezonja van akkor megvenni, A külső leveleket távolítsuk el. Kerüljük el a zöldségek újbóli felmelegítését, mert a baktériumok segítenek a nitrátok további képződésében. Adjunk hozzá citromot, mert a C vitamin segít valami nitrosamin képződésében. Csecsemőknek, kisgyerekeknek ne adjunk nitrátban gazdag növényt. (Forrás: Hogyan vásároljunk, és dolgozzuk fel az élelmiszereket helyesen. (Lebensmittel richtig einkaufen und verarbeiten) Otmar Stellner-egy német könyv 2003 Linde Verlag)

Ismeretlen_134546 2010.03.10. 11:03:45

hah, köszi az könyvadatokat, majd ezt kérem húsvétra a közeli némettől. itt nem tudom megmondani, hogy melyikek a külső levelek, mert a spenótnak itt kicsit nagy az ökológiai lábnyoma. (megmosva, levelekre szedve, műanyagzacsiban)

Ismeretlen_149284 2010.03.10. 11:10:02

Igen. Nem. Elég sok növény gazdag nitrátban, pl. nagyon az a friss tavaszi zsenge sárgarépa. De függ a termesztési körülményektől is (pl.sok műtrágya - hollandia...vagy a laza olaszok...)Tárolás alatt lebomlik. Azért ha nem csak ezt eszed egy hétig reggel-délben-este, akkor nem valószínű, hogy nitrátmérgezést (vagy mit) kapnál. Csecsemőknek heti egyszer javasolják,akár frissen is.Inkább az oxálsavtartalma gázos, a vese miatt.

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com 2010.03.10. 11:29:52

Nyersen a fiatal leveleket, az öregeknek szerintem kicsit kesernyés az íze.

Dulmina · http://dulmina.blogspot.com/ 2010.03.10. 12:29:38

A friss, zsenge spenót jó nyersen, ha szezonban sikerül vennem kedvemre valót a piacon, mindig így fogyasztom el. A főtt/párolt változattal ki lehet kergetni a világból.

lunanyuszi · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.03.10. 13:18:47

Amikor pici voltam a nagymamáméknál a kertben csak leszedtük megmostuk a kerti csapnál, hogy ne legyen földes, és már ettük is. Én eddig nem is gondolkodtam ezen a kérdésen, csak most a válaszokat látva. :)

Ildiko 2010.03.10. 13:24:22

A spenót isteni salátaalapanyag, sőt szerintem szendvicsbe is jobb a fejes salátánál. Hogy a "külső leveleit távolítsuk el" - egy (fordítási?) marhaság, aki ilyet írt (fordított), életében nem látott még spenóttövet. Nyugodtan edd nyersen, pl. fetasajttal, olívaolajjal, durvára vágott dióval.

csilla 2010.03.10. 14:05:38

Azért megnézném, hogy egy zacskó spenótban hogy találod meg a külső leveleket :) Polcz Alaine a főzős könyvében különleges salátaként ajánlja. Teljesen nyersen.

Lildu · http://www.ladylildu.blogspot.com 2010.03.10. 14:07:57

Igen, az utóbbi igaz. A külső levél eltávolítás a többi nitrátos növényre vonatkozik (pl. mángold). A spenótnál kiszedegeti a levél vastagabb bordáit. Az utóbbit én kutyultam össze vissza a könyvből.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2010.03.10. 15:29:06

A spenótban lehet nitrát, de a gyökerek (cékla, répa és társaik) jóval többet tartalmaznak belőle és azt kell, hogy mondjam, a forrázás mit sem ér ellene... Különben ihatnának forralt kútvizet is a nógrádi gyerekek, de NEM IHATNAK, mert a forrázással nem csökkenthető a nitráttartalom. A forrázás viszont jó a bacik csökkentésére és a kesernyés íz eltüntetésére öreg levelek esetén. A spenótban és a sóskában van oxalát is, aki hajlamos a Ca-oxalátos vesekövek képződésére az kerülje. Egyébként a mértéktelen C-vitamin fogyasztás is okozhat vesekövet.

marlen 2010.03.10. 16:40:24

persze, és isten finom:) az első zöldség, amely régebben nagyimnál kibújt a földből:) én a medvehagyma levelet is rágicsálom nyersen:)

Ismeretlen_134546 2010.03.10. 18:03:29

a medvehagyma nálam se kérdés:) de mennyi komment lett hirtelen...köszkösz, majd kihámozom.
süti beállítások módosítása