HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.13. 09:06 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 3. - Üvegesre pirítom?

Címkék: hagyma zöldség alap

Sok-sok recept azzal kezdődik, hogy a hagymát üvegesre pirítom. WTF????????

Felszelem, bő olaj, só, víz, párolom? Vagy felszelem, kevés olaj, sok víz, főzöm? Vagy Felszelem, olaj, sütömpárolom, kevésvíz? Sóval vagy só nélkül?

Milyen az és hogy készül, ha a hagyma "üveges"?

 


 

A szakácsa válogatja-verziót hadd ne fogadjam el.

Segítsetek!

Update: Olvasd el a kommenteket, és válassz!

A kép Vámos Róbert: Mindig ezzel című plakátja a 2009-es @rc plakátkiállításról. Url:  http://www.arcmagazin.hu/content/images/gallery/55 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr91890063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_50818 2009.09.13. 09:52:16

Hagymát üvegesre párolni úgy kell, hogy felmelegített zsiradékra dobod az apróra vágott hagymát, megsózod, és kevergetve, közepes, de inkább kis lángon addig párolod a hagymát, amíg az szinte áttetszővé válik. Tehát nem barnára pirítod, nem vízben főzöd, csak párolod.

Ismeretlen_134546 2009.09.13. 10:15:51

:) és ha olyan a recept, hogy főtt hagyma kell bele, azt kiemelik? erről a felmelegített zsiradékról is lesz kérdés, mert ez sose tiszta.

Ismeretlen_50818 2009.09.14. 08:26:44

Nem tudom, mire gondolsz főtt hagyma alatt, én nem emlékszem olyan receptre a praxisomban, amibe olyan kellett volna. Van a párolt hagyma, meg a barnásra pirított hagyma, és csókolom:) Szerintem:)

Ismeretlen_1256 2009.09.14. 10:21:14

Évának van igaza, olaj, só és nem barnára. Csak nem párolni kell, hanem - mint a neve is mutatja - pirítani. Hallgassatok a Mesterszakácsra... ;-)

Ismeretlen_50818 2009.09.14. 11:08:31

Mesterszakács, ha megsózod a hagymát, rögtön levet enged, abban pedig csak párolni tudod, nem pirítani. Hallgatunk mi rád, de csak ha okosat mondasz:)

benzsi · http://benzsi.blogspot.com 2009.09.14. 13:19:55

Nem muszáj megsózni, az csak azért jó, mert szebben pirul. Ha nem sózod meg előre akkor nem enged levet és akkor pirítás. Egyébként van aki úgy párolja, hogy pici vizet beletesz és lefedi. Az az igazi párolás szerintem. Én pirítani szoktam.

Ismeretlen_69381 2009.09.15. 00:23:38

Zsiradék só nélkül, és egyszer csak üveges lesz. Persze, keverni kell, különben megbarnul, megkeseredik. Állítólag az igazi zsírban, mert az magasabb hőfokot tud "produkálni", mint az olaj, minőségromlás nélkül, s ez a magyaros ételek "sava-borsa".

fikusz 2009.09.29. 17:59:16

nálam az üvegesre pirítás azzal szokott végződni, hogy az edény egyik felén már jó barna a hagyma, a másik felén pedig épphogy csak kezd áttetszővé válni. anyukám javaslatára kevés (de ne túl kevés - és hogy az pontosan mennyi, csak tapasztalni lehet) olajon, ami meleg, de nem túl forró, mert akkor rögtön odakap, kislángon, lassan pirítom. le is szoktam fedni kisebb időközökre, bár azt még nem sikerült kitapasztalni, hogy ez mennyire bejövős. ja, és néha platnit is rakok a vékony fenekű edények alá, mert az is segít az idő előtti odaégés megakadályozásában.
süti beállítások módosítása