HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.03.31. 17:41 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 52. - Többnapos főttkrumplit?

Címkék: szavatosság krumpli

Állítólag régi német recept, nemtom.

Nem lesz baja az 5 napig hűtőben tárolt főtt krumplinak?


Mondtam, nem kérek, deháthaegyszer tradíció, micsináljak, ugye. (Ja, genau, Bratkartoffeln.)
Lehet válaszolni arra is, hogy főtt ételt meddig tartsunk hűtőben. Két nap? Három?

Hilfe.

Kép a bookline-ról. A címe miatt. http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2100562898&type=10&_v=Czako_Gabor_Van_itthon_eleg_krumpli_

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr551890149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2010.03.31. 19:21:27

Ez nagyon gázul hangzik. Pont olyan hagyománynak, amit én kihagynék a száznapos tojással és a pacallal együtt. :o) Egyébként, ha a krumplit a főzőedényben a levével kihűlve, az edény felnyitása nélkül tároljuk ennyi ideig, akkor valószínűleg nem lesz fertőzött. De ha előzőleg már az asztalon állt, akkor nem ajánlanám. A helyiségek levegőjének mikrobás szennyezettségét szoktuk úgy mérni, hogy meghatározott ideig (légtérfüggő) nyitva hagyunk egy táptalajt (agarral szilárdított tápleves, aminek ismerjük a fehérje és egyéb tápanyagtartalmát) tartalmazó petricsészét. Már 5 perces nyitvahagyás után is csúnya dolgokat találtunk benne kinőve másnap. :o)

Gilingala 2010.05.01. 00:18:33

Fõzéskor a burgonyakeményítõ elkocsonyásodik. A krumpli fajtájától függõen felszakadnak a sejtfalak és elbomlik a középsõ lamella. Ráadásul a gumóban lévõ klorogénsav és vas is kölcsönhatásba lép, a hûlés során oxidáció játszódik le, és sötét festékanyag keletkezik, amelynek a színe az idõ múlásával elmélyül.

Mindez hozzájárul a fõtt krumpli ízéhez, textúrájának változásához. A "salátaburgonyák" másnap is kiválóak hidegen, de csak azok a fajták.
süti beállítások módosítása