HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.03.08. 11:49 gasztrogyerek

Újból kínzó kérdés 1. - Karamellt már megint?

Címkék: újra karamell

No, az van, hogy a kérdések nem mindig tapasztalati úton jönnek, hanem javaslatra. Ezért van az, hogy tegnap akartam karamellt csinálni és nem lett belőle semmi. Pedigpedig itt szépen megkérdeztem, másfelen meg is válaszolták, azt hittem, így oké, pedig dehogy...

Kérdés újfent:

Hogy készül a jó karamell?


Mikor kell bele a vaj? Inkább lábas vagy inkább serpenyő? Kell-e bele méz? Egyszercsak karamellé változik az a sok cukor? Csuklózsibbadásig kell kavarni? Kisláng-nagyláng? Fakanál-műanyagkanál?

Karamellás sajttortát akartam, ugye.

 

 

 

 

 

 

Karalmellre a Google csak szerzői jogvédett képeket és blogokat adott ki meg egy vörös cicát, úgyhogy megkerestem a legjobb cicás filmet. Chatran nevűm nekem is volt.
Kép innen:
http://bestuff.com/images/images_of_stuff/210x600/the-adventures-of-chatran-23464.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr71890141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildiko 2010.03.08. 16:03:31

Én mennyiségtől függően kislábosban vagy szendvicstalpúban készítem, beleöntöm a szükséges mennyiségű cukrot, kis lángon olvasztom, időnként megkeverve, hogy egyenletesen olvadjon. Közben göbök keletkeznek a cukorból, a fakanálra is ragad, de ezek aztán szépen felolvadnak majd. Vajat vagy más adalékot (folyadékot) akkor teszek bele, amikor már teljesen felolvadt a cukor, lassan adagolva és keverve, így nem fröcsög. Ha nagyon pirulna (sötétedne) a cukor, leveszem a tűzről, úgy kevergetem, aztán visszateszem, ezt lehet többször ismételni. Mivel a cukor olvadáspontja elég magas, vizet az elején nem teszek hozzá, mert rég elpárolgott, mire a cukor olvadni kezd, így feleslegesnek tartom. Nagyon forró, ezért elég komoly égési sérüléseket okozhat, ésszel és óvatosan kell kezelni a karamellt, eszébe ne jusson senkinek megkóstolni pl. a lábosból!

Ismeretlen_69507 2010.03.12. 14:22:06

A viz megiscsak hasznos am, mert lejjebb viszi a cukor olvadaspontjat, es igy az elobb kezd el karamellizalodni. Es kevesebb a gond a gobokkel is. (egyszer en megkostoltam a karamelt labosbol. Teaskanallal. Gyakorlatilag a szajpadlasomra ragadt az egesz. Egyben. SENKINEK nem kivanom)
süti beállítások módosítása