HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2010.01.21. 10:28 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 43. - Milyen állapotban?

Címkék: süti fizika vaj

Most, hogy vége az egyetemnek, a fizikusom felvilágosított, hogy öt halmazállapot van, ami nekem eléggé sokkoló, bölcsészburokban éltem eddig, vagy valami hasonló.

Tehát az inspirált kérdés:

Nem mindegy, hogy milyen állapotban teszem a sütibe/bármibe a vajat?


Mert ha felolvasztom, könnyebben lehet keverni. Vagy számít hogy hideg vagy meleg-e? És ha a receptben nincs írva semmi (mert van benne olyan, néha, hogy [hideg vaj]) akkor azt csinálok vele amit akarok, vagy van egy default állapot?

Kösz.

 

 

 

 

 

A képen az ötödik halmazállapot, a bose-einstein kondenzátum egyik vizualizációja van innen : http://www.ima.umn.edu/newsltrs/updates/spring05/graphics/bose.jpg
Bővebben erről a halmazállapotról a
wikipédián.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr991890133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2010.01.21. 16:39:30

Nem árulok el nagy titkot: Van, amikor tök mindegy. És van amikor fontos, hogy a vaj (vagy zsiradék) szilárd és hideg legyen, pl. az omlós és a leveles-vajas tészták esetén. Ilyenkor ki is írják, hogy gyorsan dolgozzunk tésztával, hogy a hideg vaj nehogy megolvadjon. És van amikor ajánlott az olvasztott vaj használata. Pl. ha tojássárgájával dolgozzuk el, akkor kevesebb ideig keverni ahhoz, hogy habos legyen.

tibike · http://napazapa.tumblr.com 2010.01.25. 21:27:35

Szerintem pedig bose-einstein formátumban kell a vajat a RÉTESLISZTTEL elegyíteni, mert úgy a szép színes. A vaj jó. Le a margarinnal, elvtársak!

Ismeretlen_134546 2010.01.26. 01:14:45

te Tibi, az a brownie tegnap is nagyon rossz volt. állítólag az csak egy urban legend, hogy az egy jó süti.

bobita 2010.02.06. 15:51:26

Nem tudnam megmondani, hogy mikor szamit, de a multkor a brownieba nem olyan sorrendben tettem bele, ahogy kellett volna, es az eredmeny lesujto lett.Szoval nemcsak a halmazallapot, de a sorrend is fontos.Varunk vissza marciusban.

gasztrogyerek 2010.02.06. 19:17:32

ú, ez a sorrendes dolog tényleg jó, majd megkérdezem, köszi Bóbita :)
süti beállítások módosítása