HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.12.19. 22:26 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 36. - Mi történt a borral?

Címkék: alkohol recept

Jó 3 hete volt, de tanácstalanul állunk a kérdés fölött: akartunk forralt bort, aztán felforrt és egy-egy bögrétől kikészültünk - konyak lett belőle. Arra gyanakszunk, hogy kevés volt a víz. Vagy sok a cukor. Vagy a bor.

Hogyan készül a tuti forralt bor?


Amiben még alkohol is van, jó? Bármilyen recept érdekel és az esetleges hibákra is ki lehetne térni. (kevés víz - konyak. sok víz - tea. sok cukor - hányás. ilyenek.)
És van különbség a fehér és vörös elkészítése között?

Voltam egyszer egy kocsmában, ahol beleöntötték a kannásbort a vízforralóba, szórtak rá a zacsiból mézeskalácsfűszert és eladták hatszázért. Nem volt olyan rossz.

 

Fűszereket innen: http://www.bestebioweine.de/cms/wp-content/uploads/essen/081205_gluehwein.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr921890123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jókaja · http://jokaja.hu 2009.12.20. 08:40:43

Nem értem a problémát: lehet sok a bor? ;-) Ittam én már olyat, amit addig forraltak, hogy akár gyerekeknek is lehetett volna kínálni belőle, ízesített melegvízként. Azóta inkább így csinálom: http://jokaja.hu/elore-gyartott-forralt-bor Nem feltétlenül előre gyártva, de mindenképp külön kiforralva a fűszereket.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.12.20. 10:00:15

Ez nagyon jó ötlet, jókajától. Forralt bort sose csináltam még (nem ízlik), de a puncsot úgy készítem, hogy a teába főzöm bele a kotányis puncs fűszerkeveréket, amit a megmelegített borhoz (és narancsléhez) öntök. A rumot pedig a láng lezárása után rakom bele. Az etanol forráspontja 78°C, ezért én sose forralom a bort, hanem inkább duplaannyi fűszert teszek bele és addig melegítem, amíg zúgni kezd a tűzön, de éppen nem gyöngyözik. Megyek és készítek is egyet. :o) Ha van narancslé, mert az a limitáló alapanyag nálunk (azt ugyanis a borral és a rummal ellentétben, mindig megisszuk).

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.12.20. 10:02:17

Ja, van óriási teafűtartó bigyóm, amibe rakom a fűszert, igaz, hogy az apraja áthullik rajta, de az meg leül a lábas aljára. De igazából mindegy, hogy a szűrőt mosogatjuk vagy ezt a teatojásszerűséget.

vidak 2009.12.21. 18:17:39

Én sosem szoktam vizet tenni a forralt borhoz ("fröccsből" forralt bort?? :) ) - egy üveg bort simán felforralok fahéjjal-szegfűszeggel-szegfűborssal-szerecsendióval, és kész is. Teljesen nem is szoktam felforralni, mert akkor túl sok alkohol távozna belőle (ami szintén melegít, ugye). Szükség esetén a melegítés során eltűnt alkohol pótolható rummal ;)

akrillakk 2009.12.23. 16:13:36

nyamnyam forralt bor. a bort nem szabad forralni alapvetően, mert nulla alkohol marad benne.. fehér borból az alábbit javasolnám kipróbálni: cukrot megkaramellizálni, aztán vízzel felönteni (én 2 üveg borhoz 4-5 decit szoktam), bele a fűszerek, és forralni-forralni. így a fűszerek íze kifő a vízbe, és 5-10 perc forralás után hozzáöntöm a bort. azt pedig már nem forralom, csak annyira, hogy kafa meleg legyen.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.12.24. 18:55:10

Nagyon boldog karácsonyt kívánok! ♥

Ismeretlen_134546 2009.12.27. 21:49:36

Kösz:)
süti beállítások módosítása