HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.11.06. 20:15 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 29. - Mire enged fel a hús?

Címkék: hús

Mondtam, hogy nem könnyű velem a mélyhűtőzés.

Mennyi idő alatt enged fel a hús?


A kérdés arra vonatkozik, hogy ha kiveszem a mélyhűtőből most (negyed9),  akkor holnap délre, mire oda kerülök, felenged-e és ha igen, akkor addigra lesz-e baja. Plusz hogy hol engedjem föl, a szabad, központi fűtéses konyhai levegőn vagy a hűtőben(és akkor is kienged-e?) És valaki, aki a mikróban próbált kiolvasztófunkcióval kiengedni húst, tapasztalt már olyat, hogy nem főtt meg az egész?

Kösz.

(nyáron jó sokszor teszteltem ezt, vegyes eredménnyel, mindenféle kombinációban. inkább mondjátok meg ti, mi a tuti.)

Első találat a google-ből, a hús keresőszóra: http://tudatosvasarlo.hu/article/after_lead_image/529/H_s__h_s__h_s2.jpg 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr711890103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.11.06. 21:07:13

Ha van időd, akkor hűtőben egy éjszaka bőven elég még a fél marhának is (na, jó ez csak vicc volt), hogy kiolvadjon. És a hűtőben nem szaporodik a legtöbb patogén baktérium, illetve amelyik mégis, az szerencsére többnyire nem húson van, hanem mondjuk lágy sajton. A kiolvadás sebességét most nem tudom pontosan, de legfőképpen a kiolvasztani kívánt hús rétegvastagságától függ. Szelethúsok hamarabb, sertéscombok később olvadnak ki. Ha levesnek készíted és jó erős levet szeretnél, akkor felteheted hideg vízben is főni. Ha a húst szeretnéd finomabbnak, akkor persze forróvízben kell kezdeni a főzését és a jeges húson nem keletkezne a pörzsréteg, ami kellene, szóval ahhoz érdemes előzetesen kiolvasztani. Mirelit félkész termékeket (sajttal töltött pulykamell, bélszínroló, csevapcsicsa) még fagyott állapotban kell a forró zsírba dobni. A mikró defrost funkcióját én csak akkor használom, ha máris főzni/sütni szeretném. Az itthoni mikrónk sajnos tényleg nem túl jó benne. Mondjuk, mivel úgyis elkészítem, ez sem nagy gond. A régi mikrónk, ami most a tanyán van viszont nagyon szépen kiolvasztotta és nem főzte meg. Nagyon kíméletes volt, igaz, hogy a kakaó is tovább melegszik benne. És hát kakaót többet iszunk, mint mélyhűtött húst használunk, szóval így járt, ment a tanyára. :o)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.11.06. 22:28:47

csakis htőben, fokozatosan, mint fent. mivel a hűtőben melegebb van, mint a fagyasztóban, ki fog engedni :)

lunanyuszi · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.07. 12:23:16

Szóval azt mondjátok, ha este kiveszem a mélyhűtőből, átrakom a rendes hűtőbe, másnap délutánra mindenképpen használható lesz a hús? A mi mikrónk is megfőzte (főleg a széleket), úgyhogy azt nem is szerettük, de azért használtuk. Most nincs mikrónk (meglepően jól el lehet boldogulni nélküle), állandó küzdelem a husiolvasztás, úgyhogy nagyon örültem ennek a posztnak, nekem ez most tényleg kínzó kérdés. :) Most már csak a feledékenységemet kellene legyűrnöm.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.11.07. 21:59:46

Igen. Szelet húsok, meg felkockázottak már reggelre kiolvadnak, szóval, ha elfelejted, akkor még reggel átrakva a hűtőrészbe, délután már jó lehet a hús. De ha mégsem olvad ki teljesen a közepe, akkor is rá lehet dobni a forró zsíradékra, csak a lényeg, hogy tutira megsüljön a közepe. :o) Ha van húshőmérő, akkor biztos az eredmény, ha nincs, akkor az első húst ketté kell vágni és ellenőrizni. Ha nem jó még mindig visszadobhatod a serpenyőbe jobban átsütni.

Maris 2009.11.09. 11:41:44

Ha mikróban olvasztok húst, akkor mindig azt hallucinálom, hogy büdös. Ezért nem is nagyon szoktam mikróban olvasztani. Ha elfelejtettem átrakni a sima hűtőbe, akkor zacskóstól megy egy tál langyos vízbe, aztán cserélgetem rajta a vizet, mikor nagyon lehűti. Ez nem tudom, mennyire szabályos :-) Mivel egyszemélyes háztartás vagyok, miniadagokat fagyasztok, így elég hamar ki is olvadnak vízben. Húsz perc, vagy ilyesmi.

csilla 2009.11.19. 11:05:26

Én is az egyéjszakás hûtõbenolvasztást preferálom. Végszükség esetén mikro, de 2-3 percenként forgatom (persze defrost funkcióban), mert mikor hanyagoltam, akkor megfõtt a széle egy kicsit. De mivel úgyse nyersen ettük, ezen túltettem magam valahogy :)
süti beállítások módosítása