HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.10.28. 18:17 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 25. - Tojást a hűtőből?

Címkék: tojás lejárat

Nincs bevezetés,

Meddig áll el a nyers tojás?


És a hűtőben kell tartani?

A megvételtől számított időpontot értem saccperkábé. Extrának azt is szeretném tudni, hogy ha a tojás sárgáját felhasználtam este a pogácsa tésztájába, a fehérjét a hűtőben tartva holnap délelőtt még felhasználhatom-e megkenni a pogácsa tetejét.

Segítsetek!

Innen: http://thecincyblog.com/wp-content/uploads/2008/06/chicken-or-egg.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr481890096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_30290 2009.10.28. 21:24:28

A tojas sokkal tovabb elall, mint gondolnank, mindenesetre elobb elfogy, mint elromlana. Vagyis, ha veszel 10 tojast, az meg a te haztartasodban is maximum harom het, addig boven megvan a hutoben. Mondjuk az ovatossag nem art, lattad elegszer, hogy mindig kis poharba utom fel. Ha a sargaja feluteskor szetfolyik (nem kilyukad, hanem egyszeruen szetmallik), akkor mar ki kell onteni, pedig ekkor meg semmi szaga sincsen. A masik kerdesre a valasz egyertelmu igen, szerintem 1-2 napot vigan kibir a feherje a hutoben. Amikor a bloggerek macaront kezdtek elsutni, meglepve olvastam, hogy a hozzavalo feherjet harom napig kell nyersen allni hagyni a hutoben. Szerintem ez mar tulzas, bar ugy tunik meg mindenki eletben van.

Ismeretlen_134546 2009.10.28. 23:41:20

köszi, de az én hűtőmben pontosan 5 hete áll egy hatos tojásból 4 db...főleg ezért kérdeztem, mert a zöldségesnél nem merek venni darabra (kollégiumi sztori), viszont mindig csak 1 kell és mindig csak sütibe.

lilahangya · http://lilahangya.blogspot.com 2009.10.29. 05:57:34

Sőt... mármint tojásfehérje és macaron... nálam a pulton (!) hagyom egy napig (by Pierre Herme) ami bejött habcsokkesziteshez! Nalunk is inkabb elobb elfogy, mint megromlana. Viszont, ha vkinek arra van otlete, hogy a sargajat hogyan lehet epen tartani masnapig, hogy mondjuk ne szaradjon ki stb, azt en is megkoszonnem!

wu wei 2009.10.29. 07:17:56

Ebből adódik azért még egy kínzó kérdés: a zöldség hűtőben vagy szabadban ál el jobban? Hűtőben zacsiba csomagolva? Kígyóuborkáról lehúzva a nejlont a hűtőbe vagy fóliában hagyva kint? Segítség! :)

Ismeretlen_134546 2009.10.29. 08:09:12

ezdejó, Lilahangya, wu wei, majd kaptok külön kérdést!

Juca · http://tunderanyuci.blogspot.com 2009.10.30. 11:52:57

A tojás sárgája nálam apró Tupperes kis fedeles pohárkában vár. De a fehérja tovább eláll szerintem. van, hogy le is fagyasztom. Zöldségnél fajtája válogatja. Saláta papírban, répa kilukasztott zacsiban, de csak nyáron, télen pincében, de most nem ez volt a kérdés. Krumpli, hagyma, foki kosárban. Brokkoli hűtőben/zacsiban, sütőtök a pulton, zöldfűszerek cserépben/vagy vízben. Retekfélék pulton, zeller, karalábé szintén. Zölsdégesnél mért nem mersz csak egyet? Gonosz, vagy mi?

Ismeretlen_134546 2009.10.30. 17:57:39

Az egész kollégiumi szint (120ember) beteg lett egyszer a sarki zöldségesben darabonként vásárolt tojásoktól. Tudom, nem minden tojás gonosz, de ez az emlék kísért.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.10.31. 17:05:27

A tojás mumusa a szalmonella, nem pedig a megromlása. :o) Ha nem lesz zavaros vagy büdi, akkor jó. Ha a tojás héját megmosod hypos vagy domesztosos vízben, esetleg Neomagnolos vízben be is áztatod (mint a közétkeztetésben) és alaposan leöblíted, megtörlöd felütése előtt, akkor nem lesz baj. Ha tojásgyári tojásod van, akkor a tyúkokat rendszeresen ellenőrzi az állatorvos, és valószínűleg legfeljebb Salmonella infanta van rajta, ami emberi megbetegedést nem okoz. Zöldségek közül még: paradicsom utálja a hűtőt, zöldpaprika lyukas nejlonzacsiban (amiben van is) jobban eláll. Volt kísérlet az egyetemen, hogy a lyukas zacskó többet ér a zöldpaprika eltarthatóságában, mint a hűtött tárolás. :o)

Erikka 2010.01.10. 12:46:44

Van egy olyan csel, hogy beleteszed vízbe a tojást, és ha teljesen felemelkedik a víz tetejére akkor már ki kell dobni. DE! Én szégyenszemre bevallom, hogy már ettem ilyen lebegő tojást keményre főzve és fincsi volt. És még élek is ráadásul. Úgyhogy passz!
süti beállítások módosítása