HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.10.21. 07:00 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 23. - Cukor helyett?

Címkék: cukor

Gergővel sütöttünk szupi zabpelyhes sütit (alma, fahéj, zabpehely, liszt, cukor,vaj), csak rozsliszttel és cukor nélkül. Jó volt, de jó lenne, ha tudnánk sütni máskor úgy, hogy a süti ki is nézzen valahogy és nyomokban édes ízt is tartalmazzon. A lecke föl van adva, nem lehet mesterséges édesítő, sem méz. 

Mivel helyettesítem a cukrot?


Valami gyümölccsel (darált almára gondoltunk, de az túl taknyos)? Vagy az egyik hozzávalóból többet teszek, hogy az állománya hasonló legyen a cukros dologéhoz?

 

Segítsetek!

Kép innen, tökjó: http://visual.merriam-webster.com/images/food-kitchen/food/sugar.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr201890094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.10.21. 09:04:08

Az attól függ, hogy miért akarod kihagyni a cukrot. Ha cukorbetegség az ok, akkor használhatsz glukonont, ami egy természetes édesítőszert a szilvában is megtalálható szorbitot (ún. cukoralkohol - de nem részegít) tartalmazza. Édes ízű és tökéletesen helyettesíti a cukrot, a legtöbb élelmiszerboltban könnyen beszerezhető. Ha fogyókúra, akkor viszont a szorbit nem alkalmazható, mert energiát tartalmaz, ahogy minden természetes édesítőszer. Esetleg megpiríthatod a zabpelyhet felhasználás előtt, hogy kicsit karamellízű legyen. Használhatsz búzacsírát is, aminek édeskés dió aromája van. De egyik sem változtat az étel állagán úgy, ahogy leírtad. Vagyis nem lesz tőle kencésen ragacsos. Nem tudom, hogy a tejes mák, tejszín, sűrített tej vagy más ilyesmi belekeverése illene-e a sütihez. Egyébként a képen látható édesítő szerek is cukrot tartalmaznak végeredményben. Az adja édes ízüket.

mithrile · http://mithrile.blogspot.com 2009.10.21. 11:17:56

Gondolom a fehér (répa)cukorra gondolsz. Legalábbis én arra gondolnék:) Ha betegség miatt, akkor sajnos csak azt tudom mondani, hogy orvos vagy dietetikus véleménye a mértékadó. Ha nem betegség, csak szeretnétek váltani, akkor én az utóbbi 2 évben, mióta nem használunk fehér cukrot, kb. az alábbiakra jutottam: Nálunk a méz bevált, kb. a cukor 2/3-át kell beletenni, így nem édesebb, és az állaga is hasonló, lehet egy picivel több kell a száraz anyagokból, de nem vészes. Karácsony felé szoktunk házi marcipánt készíteni, abba a méz nem alkalmazható, akkor veszek fruktózt, azaz gyümölcscukrot. Annak ellenére, hogy erről sem olvastam jókat mostanában, de évente 1-2 alkalom bőven elmegy, akár ez is lehet alternatíva. Ami a legjobb, az a nádcukor. Nem egyszerűen barnacukor, mert amit legtöbbször így árulnak, az nem nádcukor, hanem szintén répacukor, amit vagy kevésbé finomítanak, illetve melasszal színezik. Szóval a nádcukor nem egyenlő barna cukor, a "nádcukorságot" megfelelően feltüntetik rajta. A finomítatlan nádcukor ásványi anyagokban gazdag, így nyugodtan lehet használni a fehér/barna cukor helyett, viszont igencsak drága, úgyhogy biztosan nem ezt fogjuk a nagyi receptjébe beletenni, ami 30 deka cukrot kíván... Amikor elhagytuk a cukrot, kísérleteztem alma/körte/banán pürével, de az a mennyiség, ami már édeskés ízt ad pl. egy sütinek, az már túl sok plusz szárazanyagot kíván, de pl. bögrés sütikbe, muffinokba éppenséggel nem gond, ha sütés előtt kicsit folyósabb a tészta. A mesterséges édesítőket jó is, ha nem akartok. Régebben nekiláttam a feltérképezésüknek, és arra jutottam, hogyha csak ezt lehetne választani, akkor inkább többet nem ennék semmi édeset...

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.10.21. 11:35:03

Sajnos ha a sütemény állagához szükséges a cukor, csak a szorbit, vagy a fruktóz jöhet számításba.

timus · http://inyencblogger.blogspot.com/ 2009.10.21. 13:52:22

A sütemények állagához tényleg kell a cukor - bár talán az almás lepény működik nélküle is - de az édes íz helyettesítőkkel mind gond van... Illetve van ez a Stevia (Sztívia vagy Sztevia, lásd google), ami vmi növény gyökeréből van, állítólag teljesen biztonságos, Japánban pl nagyon régóta használják. Sajnos vmi titokzatos (vagy nem is annyira titokzatos, lásd aszpartam-lobbi) okból Magyarországon csak étrendkiegészítőként lehet forgalmazni, ezért elég drága, de cserébe sokkal erősebb az édesítő hatása állítólag. Én is most készülök kipróbálni.

névtelen 2009.10.24. 06:44:15

Próbáld meg a xylitet.

anna · http://annaeszik.blogspot.com 2009.10.25. 13:41:27

szaritott datolya, fuge, sargabarack de meg a mazsola is nagyon jol edesitenek ilyen kekszeket

Ízbolygó · http://izbolygo.extra.hu 2009.10.25. 18:02:50

Zabpelyhes sütibe remekül beválik a méz, az aszalt gyümölcs. A steevia is jó eredményt ad, én azt már lekvárba is tettem.

Alexandra · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2009.10.29. 12:47:50

Én már többször készítettem "édességet" édesítés nélkül. Annának és Ízbolygónak igaza van, méz és szárított gyümölcsök (főleg a mazsola) garantáltan beválnak. Emellett szerintem nagyon finom, ha a süteménybe kockára vágott körtét vagy almát teszel (a körte jobb, mint az alma). Méz helyett többször használtam már juharszirupot is. Tejberizsbe például mindig azt rakok, mert a mézzel ellentétben nem érzek semmilyen mellékízt (úgy értem, a méznek van egy jellegzetes íze, ami átüt a tejberizsen, ha azt rakok bele). Nálam otthon egyáltalán nincs cukor. Véleményem szerint a nádcukor egy cseppet sem jobb a fehér cukornál, mert a nádcukorban található vitaminok olyan elenyésző mennyiségben vannak benne, hogy azok eltörpülnek a cukor káros hatásával szemben.
süti beállítások módosítása