HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.10.08. 19:45 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 20. - Húsok - de mégis mennyit?

Címkék: reader hús alap

Lehetne reader's request fül is (Szia Éva!), de nagyon komplex lesz a kérdés, tele sztorival, mert hétfőig már nem kérdezek, úgyhogy  válaszoljatok légyszi!

Egy személyre mennyi húst számoljak?


 

Csirkéből, sertésből, marhából? Daráltból, bontottból? Személyenként 30 deka? Személyenként egy comb? Személyenként egy szelet? És basszus, hány darab egy kiló csirkeszárny?
(a múltkor a pogácsás néni az aluljáróban mondta, hogy "nem vagyok én pénzügyminiszter, hogy számolgassam magának  a pogácsákat, húsz deka, kész."kábé így lehet a hentes is a csirkeszárnnyal)

Bármilyen hússal és bármilyen mennyiséggel kapcsolatos válasz és komment érdekel, mert henteshez menni ciki, ha nem tudom, mennyit kérek és mit. 
(erről pedig az a sztori jut eszembe, amikor a hentes elértette és 30 deka darálthús helyett 30 deka "lejárthúst" adott és csak nagyon kicsin múlt, hogy nem ettük meg)

Az a válasz nem ér, hogy amennyi húst megesztek, vagy hogy személyfüggő, tekintsünk egy átlagos húsfogyasztású fiatal felnőttet. 

Kép innen (volt még húsból készült szék is, de az nem gasztroblogra való) : http://www.wormsandgermsblog.com/uploads/image/Meat%20Question.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr541890090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jókaja · http://jokaja.hu 2009.10.09. 07:12:44

Egy átlagos fiatal felnőtt nagyjából ugyanannyit tud megenni, mint egy átlagos középkorú (nem középkori, mert azok nagyobb teljesítményre voltak képesek). Csirke: a combját darabra tálaljuk, számolhatsz egy egészet fejenként; a melle változó méretű (20 - 60 dkg), de átlagos étvágyúaknak, átlagos cicikből egy felet fejenként. Röfi: karaj, tarja jellemzően szeletben tálalódik, 2 szelet per kopoltyú; apróhús, darálthús esetén 15 dkg, ha van köret is. Marha: átlagos párolt jellegű fogásoknál a 15 dkg itt is jó kiindulási alap; hirtelen sülteknél, ahol kevés / nincs köret, 30-40 dkg-ról indul a jó étvágy. Hal: magas víztartalma miatt nem olyan laktató, mint akár a csirke is. Egy kilós zacskó filé 2-3 emberre elég. Párolva 3, sütve 2. Ez is függ a körítéstől. Baján legalább fél kiló halat számolnak fejenként a halászlébe, padig tésztát is adnak hozzá.

juliusc 2009.10.09. 09:11:59

Nos egyet tudok, ha bogracsban marhapörköltet keszitek, akkor a 25deka/fö pont eleg szokott lenni, persze ugy hogy koret az van hozza (fott krumpli/nokedli).

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.10.09. 09:12:14

A közétkeztetésben a kaja megjelenési formája szerint van az anyagkiszabat: szelethúsok esetén 100 g-ot, apróhúsból (pörkölt stb.) 80 g-ot, darált húsból 60 g-ot számolnak személyenként. De ezen nem fog elhízni senki, szóval meg is duplázhatod (ahogy én is). :o) Persze a csirkecombot nem csonkítják meg a cél érdekében, de amúgy is csak egy felet adnak (felső VAGY alsó comb), fél mell (ez csak vicc volt, valójában csirkemellet egyáltalán nem vesznek az élelmezésvezetők) "A mennyiségi szempontokat illetően a 80/1999. (XI. 28) GM-EüM-FVM együttes rendelet 2. számú mellékletében foglaltak -„Napi energia- és tápanyagbeviteli, ill. élelmiszerfelhasználási ajánlások csoportos étkeztetés számára” - betartása kívánatos." (Rodler Imre: Ajánlások 7-14 éves gyermekek közétkeztetési ellátásához, 2004)

lunanyuszi · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.10.09. 10:11:29

Nagyjából hasonlóakat tudok mondani, mint a többiek. Én 25-30 dkg-t szoktam számolni átlagosan vagy úgy, hogy ketten együtt (nagyétkű férj, közepes/kicsi étkű feleség)megeszünk 60-at. (Ritkán eszünk előtte tartalmas, hastömő leveseket). Ebből viszonyítok, ha vendégeket várunk. Ha szelet hús (coca), akkor 2-3 szelet/fő. Csülökből öten simán megettünk két kilót (két nagyétkű, két közepes és egy madárka). Marhánál (steak) meg akár fél kilót is lehet számítani/fő, mert ott laza, könnyű a köret, és ha valaki meghagyja, lesz rá jelentkező, az biztos. Na valahogy így, még soha nem maradt meg semmi, és pont jóllaktunk mindig.
süti beállítások módosítása