HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.30. 06:58 gasztrogyerek

Örök kínzó kérdés 3. - Van tökéletes rántotta?

Címkék: tojás alap zsiradék

Bevezető nélküli kérdés

Milyen és hogy készül az igazi(?) rántotta? 


 

Mennyi/milyen zsiradék? Mennyi az ideális tojásmennyiség? Mivel kavargatom(ha kavargatom egyáltalán), habverővel, fakanállal vagy azzal a lapos fakanállal?

 

Mielőtt bárki belinkelné Gordon Ramsay-t a kis lábaskájával a youtube-on, leírom a szitut. Amikor az első albérletben nem volt semmi pénzünk és lementünk cigiért, közös pénzből vettünk tíz tojást. Ezt a kedvenc voltlakótársam beleborította egy serpenyőbe egy kevés olajra és kavargatta, mind a tizet egyszerre. Ez megismétlődött egy másik albérletben, egy másik pasival, másik városban, sőt több buli után is. Azóta nem igazán tudok ránézni, de hátha lesz egy olyan fantiszupi komment, hogy egyszerűen meg kell csinálni.

Valaki még azt is elejtette nemrég, hogy azért kell jól megsütni, hogy ne legyen veszélyes, na ettől kicsappant a biztosíték, nincs több rántotta.

Szerintem sületlen rántotta a Brigitte online-ról: http://img1.bri-img.de/asset/Image/Imported/kochen/kochschule/images/e_ruehrei_200.jpg

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr931890084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duende 2009.09.30. 08:58:58

Szerintem tökéletes az a rántotta a képen. Pont igy kell kinéznie. :)) Nekem 3 tojásból ideális. Mélytányérban kevés sóval, 2 evőkanálnyi tejjel vagy 1 evőkanálnyi tejszinnel villával jó habosra felverem. Teflonserpenyőben fölhevitem a két evőkanál olajat (ne füstöljön azért) és beleburitom a tojást. Falapáttal csak arréb-arréb tessékelem, közben a még folyós részeket a serpenyő mozgatásával a fennmaradt üres részre csorgatom. Igy egyben marad de mindenhol átsül, viszont a teteje kicsit kocsonyás, remegős marad. Én igy szeretem. A túlsült rántotta nem az én műfajom...

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.09.30. 09:34:21

Én fejenként 2 tojást szoktam számolni, de ez tényleg nem sok, viszont eszünk hozzá mást is. A felveréshez én borsot és sót teszek bele és éppen csak egy kicsi olajra rakom mindig ugyanabba a teflonserpenyőbe, amit csak erre használok. Nem sütöm ki szárazra, hanem egy kicsit tocsogósra hagyom, ami azt jelenti, hogy a lágyabb részek valamivel szilárdabbak, mint a lágy tojás közepe, de a megsült részek sem szárazak. Ha olyan kedvem van, akkor párolt hagymára vagy zöldpaprikára rakom. De legtöbbször egy karikára vágott kissé kisütött szárazkolbászra, mert az a kedvencünk. Ha szereted, lehet szalonnára is tenni és e két utóbbinál én nem teszek olajat sem a serpenyőbe. Utálom, ha zsíros és ha száraz. Előbbitől megfájdul az epém, utóbbi meg vacak. Ha vigyázni akarsz a szalmonellával, akkor a tojást feltörés előtt áztasd 10 percre hipós vagy fertőtlenítő tablettás vízbe, öblítsd le és megtörölve üsd fel. De ha nem dobod a héját a tojásba, akkor nem valószínű, hogy szalmonellás leszel és egyébként nálunk nem is nagyon fordul elő, hogy humánpatogén szalmonella lenne a tojás héján. Nálunk ugyanis a S. infanta jellemző, ami emberi megbetegedést nem okoz. Persze az otthoni csirkéknél ki tudja, de a "tojásgyár" tyúkjait rendszeresen látja állatorvos. :o)

Gasztromami · http://gasztromami.blogspot.com 2009.09.30. 09:38:15

a mennyiség az étvágytól függ:-) Keverd habosra a tojásokat, kicsi só, a serpenyőbe én vajat teszek, és ahogy olvadni kezd már öntöm rá a tojást. Fakanállal lassan kotrom ide-oda. Így szép lágy marad. Egy azonban biztos: ahány ház annyi rántotta...

Gasztromami · http://gasztromami.blogspot.com 2009.09.30. 09:42:06

a szalmonellártól meg nem kell parázni: ha frissen eszed a rántottát, semmi bajod nem lesz, még ha folyékony akkor sem. Ha melegen állni hagyod, az már necces.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.30. 10:17:05

3 tojás,3 csipet só, 3 dkg vaj, teflonserpenyő,falapát :) Tojást a sóval együtt villával homogénre felverni, a közepes lángon felforrósított vajra önteni. Lángot felcsavarni. Ahogy az alsó vékony réteg tojás megszilárdul pár pillanat alatt , befele húzogatom a szélét körben a közepe felé ( de nem kell nagyon összetörni) a lapát végével, hogy a felül még folyékony tojás kifolyjon alulra.A falapáttal esetleg lehet egyet fordítani is a masszán. Nem kell agyonsütni, maradjon krémes, a szalmonella az álldogálást szereti. A végén lehet még sózni.

Lilla · http://lillafoz.blogspot.com/ 2009.09.30. 10:54:12

baromi nagy ötlet ez a blog :-) nézz be hozzám, van ott számodra valami.

Ismeretlen_90456 2009.09.30. 14:32:57

Húú, hát engem rántottával hódított meg az uram. Kis túlzással. Beteg voltam. Ő feljött a ramaty albérletembe ápolni, és az otthonlévő alapanyagokból összeütött egy krumplis rántottát. Azóta már a három gyerekünknek is kedvence. Szóval apróra kockázza a krumplit, fejenként egy kisebbet, vagy két emberenként egy nagyot. Kevés zsiradékon elkezdi pirítani. Ez sokáig tart, így reggelire ideális előző napról maradt főt krumplival kezdeni. Aztán megy rá fejenként két tojás (sózva, és felverve), és olyan Altair-féle tocsogósra süti.

jókaja · http://jokaja.hu 2009.09.30. 20:28:34

Kicsit hosszú lett, meg képes, itt találod: http://jokaja.hu/sajtos-rantotta-gasztrogyereknek

Verusch 2009.09.30. 22:25:10

Hali! Klassz a blogod, már be is tettem a kedvencek közé :-) Amúgy nekem a következő a tökély rántotta-fronton: http://www.fuszereslelek.hu/2008/03/rantotta.html Időigényes és durván kalóriadús, de megéri :DDDD

nokedli · http://nokedlis.wordpress.com/ 2009.09.30. 22:56:48

nekem a tökéletes rántotta attól tökéletes, hogy a) ritkám eszünk b) sosem kétszer egyformán alapok: teflonserpenyö, vaj, só és az a lapos fakanál, alacsony tüz(hely)hömérséklet - személyenként 2 tojás villával lazán felverve 1 kis löttyintés tejszínnel. a felforrósított vajra ráöntöm a lazán felvert tojást és alacsony hömérsékleten sütöm olyanra, hogy ne is folyjon, de ne is legyen száraz (ezutóbbi a halálom´- az elözön lehet javítani, ha kicsit tovább sütögetjük... de óvatosan ám). fakultatív: a) szalonna + karikákra vágott vöröshagyma (elöre megsütögetve) b) füstölt kolbász + felkarikázott zöldhagyma/ (ezt a kettöt is érdemes a tojás elött kicsit megsütni) c) apróra kockákra vágott paradicsom (elötte a belsejét kikanalazom és csak úgy simán megeszem, különben elvizezné a szép tojásrántottát) vagy az új kedvenc: apróra vágott szárított paradicsom (mindkettöt csak az éppen a serpenyöbe tett tojásra rakom) d) a delux-(vagy burzsuj)variáció: a rákos. ehhez vajon 1 percig pirítok apró északi tengeri rákocskákat (könnyü itt nekem ilyensmihez jutni). ezt klasszikusan az északnémetek fekete-kenyérre halmozzák. komolyan mondom, hogy érdemes kipróbálni. teljesen más ízvilágot kap a fekete kenyér által a rántotta. és honnan tudom, hogy az én rántottám a tökéletes?? még 14 éves sem voltam, amikor unokatestvérem kijelentette, hogy én készítem a világ legjobb rántottáját.

Mackómama 2009.10.03. 00:06:44

ímé ősi családi receptünk: előjáték hajnalhasadtával: tyúkok alól friss tojások begyűjtése jóval később, lusta unokák felserkenésekor (jócskán megpirkadt már) nagymamám nekiállt a mennyei manna elkészítésének: vasserpenyőbe (!) pici kacsazsírt langyított, durva őrlésű sót szórt rá, majd ráütötte a tojásokat (3 db/unoka). Mikor kezdett sercegni, kavart rajta 3-at, 4-et és rögtön le is húzta a tűzről. Ahogy manapság mondanák: márványosra sült, nem keveredett el a fehérje a sárgájával teljesen, ettől még finomabb lett... non plus ultra: friss házikenyérrel és frissen szedett paradicsommal ettük no azóta sem tudta senki visszahozni azt az ízt! erre vajon hány michelin csillagot adnátok??? :-)))
süti beállítások módosítása