HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.25. 06:43 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 14. - Jó-e még a lekvár?

Címkék: lekvár lejárat

Szóltam, hogy sok ilyen meddigjó-kérdés lesz, itt a következő:

Meddig áll el a felbontott lekvár?


 

Lekvárfüggő? Eredetfüggő (házi-bolti)? Netán ízlésfüggő?

Tudom, hogy néhányra rá van írva, hogy "felbontás után hűtőben tárolva x napig fogyasztható", azokról beszélek, amikre nincs, jó?!

 

Tökéletesnek kinéző citromdzsem innen: http://keukenhelden.nl/mmbase/images/11859/IMG_1733.JPG

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr841890078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_105621 2009.09.25. 07:22:57

A házi lekvároknál leginkább elkészítés-függő. (Van-e benne szalicil és/vagy más házi-bolti tartósítóanyag, ki volt-e dunsztolva vagy sem, teljesen tiszták voltak-e a befőttesüvegek, satöbbi.) Vannak lekvárok, amik hosszú álldogálás után megpenészednek, vannak, amik megszáradnak, ez utóbbiaknál ízlésfüggő, hogy ehetőnek deklaráljuk-e őket vagy sem. Sajnos, igazából csak annyi biztos, hogy ha már penészedik, akkor megy a kukába, megmenteni nem lehet. Szóval ha kis fehér vagy zöld, szőrös foltok jelennek meg a tetején, akkor már biztosan nem jó. :-)

Ismeretlen_134546 2009.09.25. 07:24:44

:) oké, időben ez kb mennyi? 2 hét? 1 hónap? fél év?

Ismeretlen_105621 2009.09.25. 07:50:18

Hát, most megvizsgáltam (megnéztem, megszagoltam, megkóstoltam) egy üvegnyi, nyár elején kinyitott kétéves málnadzsemet a kamrában, ő köszöni szépen, jól van. Emlékszem viszont olyan cuccokra, amik hasonló körülmények között már olyan csúnyán néztek vissza az üvegből, hogy szagolni sem kellett őket...

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.09.25. 09:36:24

Ha már felbontottad, akkor nem lehet garantálni a minőségét. Nem írhatom a házi lekvárra, hogy egy hét vagy két hét vagy egy hónap... De a gyártók ráírják, mert nekik garantálniuk kell a minőséget. Kb. 1/3-ával több ideig tartható el minden, mint amit ráírnak, mert annyi a biztonsági tartalék. De attól még nem kell kockáztatni, illetve az a saját felelősséged, hogy felhasználod-e a két napja lejárt tejfölt vagy sem. A lekvárnak főleg a cukortartalmától a kiindulási anyag hőtűrő penészspóraszámától és a lakásod levegőjének penészspóraszámától függ a megromlása. Hűtőben talán tovább bírja, nekünk hónapokig szokott ott lenni (nincs kamránk) károsodás nélkül. A tömény cukoroldatot ugyanis szinte csak a penészek bírják, főleg, ha van a szaporodásukhoz elegendő oxigén (ami a felbontás után mindenképpen lesz). Nyilvánvalóan nem szoktunk kanállal beleenni, meg használt kanállal nyúlkálni bele.

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2009.09.25. 09:46:38

A fenti okosakat kiegészítve: saját házi lekvárom, amiben semmiféle tartósítószer nincs, felbontás után max. 2 hétig áll el a hűtőben, felbontás nélkül szobahőmérsékleten egy évig vállalok rá garanciát. Ezért (is) érdemes kis üvegekbe eltenni a lekvárt. Az a lekvár, ami felbontás után hónapokig elvan a frigóban, erősen tartósítószer- és/vagy adalékanyaggyanús. Még ha rá is van írva, hogy nincs benne. Amíg a lekvár szemre, szagra kellemes, meg lehet enni. Amint megjelennek a kis penészfoltok, az egész kuka. Kérdésedre válaszolva: eredetfüggő, nem ízlésfüggő.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.25. 09:54:13

Én dzsemfix-szel főzöm a dzsemeket, és felbontva a hűtőben, saját tetővel vagy alufóliával gond nélkül elvan hónapokig (már ami nagyüveges,és van ennyi ideje, pl a sárgabarack) De szigorúan tilos vajas késsel kotorni bele! Az ugyanilyen bontatlan meg a durván meleg kamrában egy évig is simán. Van tavalyi eperdzsemem, a színe fakult, de semmi baja.

timus · http://inyencblogger.blogspot.com/ 2009.09.25. 10:18:40

Csak cukorból és sárgabarackból készült lekvár felbontva sokáig (sztem minimum egy hónap, de még nem számoltam) elvan a hűtőben, ha mindig tiszta kanállal nyúlok bele. Én is a penészre figyelek mint romlási jelre. A minap bontottam fel az utolsó tavalyi üveget - semmi baja, kicsit sötétebb mint az ideiek. Majd megfigyelem meddig bírja felbontva :)

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.09.26. 19:47:06

A mi lekvárunk szaliciles lébe áztatott dupla celofánnal van lefedve és a két celofán között is van szalicil.
süti beállítások módosítása