HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.18. 06:44 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 9.- Meddig jó a vaj?

Címkék: zsiradék lejárat

Sok ilyen kérdés lesz, hogy mi meddig oké, mert sajnos nagyon parázok a nem előttem felbontott és megfőzött dolgoktól. Ez van, inkább kérdezek.

Szóval

 

Meddig áll el a megkezdett vaj?


 

...vagy a kockamargarin? A csomagoláson feltüntetett időpontig? (mert ugye az csak egy papír, semmiféle extra eljárás nincs vele)? Vagy hamarabb már rossz? Vagy tovább is jó? És mennyi az a tovább? És változnak az ételek, amiket lehet vele csinálni? És ha műanyag dobozban tartom (hogy a lakótársam füstölt szalonnájának ne vegye át a szagát teljesen), akkor ugyanez megvan?

Hülye kérdés, mégis kínoz.

Ja igen, és hányszor játszhatom  el a kiolvaszt-újrabehűt-procedúrát? Minden reggel, amíg el nem fogy? Vagy azért mértékkel?

 

Update: Ameddig nem penészes.

 

A kép a google-től szeretettel "boter" keresőszóra : http://www.liff.nl/images/boter.jpg  

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr951890071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altair · http://zugblog.blogspot.com 2009.09.18. 20:49:03

Kétféle lejárati idő van. Az egyik a szavatossági idő, amelyen belül a gyártó szavatolja, hogy az adott termék egészségkárosodás nélkül elfogyasztható a megfelelő körülmények között tárolva. A megfelelő körülmények a termék csomagolásán találhatóak. Általában az ilyen terméket érdemes minél hamarabb felhasználni, ha már felbontottuk, mert a levegő mikrobái és a termékben benne maradt romlást okozó vagy patogén mikrobák elszaporodhatnak. Szerencsére a legtöbb esetben ennek érzékelhető jelei vannak (penészfolt, büdösség, a termékre nem jellemző íz vagy szín). Ezt az időt egy kicsit alulbecsülik, éppen azért, hogy ne lehessen belőle baj. Ezért előfordulhat, hogy a két napja lejárt tejföl még felhasználható. De erre nem szabad számítani, ezért a lejárt termékeket inkább dobjuk ki, ne vállaljunk kockázatot. Húskészítményeket semmiképpen nem szabad ezen az időn túl elfogyasztani. A másik lejárati idő a minőségmegőrzési idő. Ez azt jelenti, hogy a gyártó arra ad garanciát, hogy a megadott időn belül elfogyasztva a termék minősége megfelelő. Ilyen például a liszt, ami megdohosodhat vagy a zsiradéktartalmú ételek, amik megavasodnak. Nem sok olyan romlást okozó mikroba van, ami a zsírt képes hasznosítani, ezért a vajnál, zsírnál, olajnál általában nem jelent egészségügyi kockázatot, ha kiolvasztod/lehűtöd. A zsiradékok jellemző romlása az avasodás, büdös lesz a zsír. A vajon és a margarinon nagyon szembetűnően sötét felület keletkezik, amit megkapirgálva, alatta normális színű. Ez egy kémiai reakció, így az avas részt eltávolítva a zsiradék az egészségkárosodás veszélye nélkül fogyasztható. A margarinkészítmények hajlamosak még a penészesedésre is, magas víztartalmuk révén. Alapvető, hogy penészes élelmiszert tilos elfogyasztani. Tehát a penészes margarint, lekvárt, trapista sajtot vagy kenyeret ki kell dobni. Hiába távolítjuk ugyanis el a penészes foltot, a penészgomba fonalai a terméket átszövik és ha nem is látjuk ott maradnak és mikotoxint (mérget) termelnek.

Veronka 2009.09.19. 01:08:02

Nagyon szakszerű az előző válasz, de egy jól fejlett fiatalnál egy 10 dkg-os vaj nem várja ki a megromlást. Ne kerüljön bele morzsa, meg lekvár, meg ilyesmi. Nyáron evés után hűtőbe. A doboz gusztusosabb megoldás. A margarin nem étel :))

bobita 2009.09.19. 02:54:08

baromi sokaig elall.es meg utana is:d
süti beállítások módosítása