HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.15. 06:41 gasztrogyerek

Örök kínzó kérdés 2. - Reader's Request 1. - Milyen a jó rizs?

Címkék: reader rizs

Első olvasói kérdésünk következik (hello, Kirsztián!), aminél előre közlöm, hogy nem létezik abszolút helyes válasz, a témában én is sokat kutattam, amíg megtaláltam a magic method-ot. Ergo itt nem lesz update-elt válasz, tessék bogarászni a kommentek között!

 

Hogy készül a jó rizs?

 


 

Először a definíciót is tisztázni kéne, hogy kinek mi a jó rizs, aztán a metódust, lépésről lépésre, ki-ki személy szerint, aztán a felhasználó majd eldönti a leírás alapján, neki melyik a jó rizs.

Segítsetek!

 

Egyre jobb képek egyre bizarabb címekről, "rizs" keresőszóra:  http://www.beresalexandra.hu/rep/news/3616.jpg

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr561890067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_134546 2009.09.15. 07:01:03

No, elsőként: szerintem a jó rizs olyan, hogy nem teljesen száraz, de nem is tocsog és egyben marad a gombóc, ha kiveszed kanállal. Ezt a következőképpen érem el: 1 ek forró olajon (lásd lenti bejegyzés) megpirítok mondjuk egy bögre rizst. Mindezt villámgyorsan, mert odaég. utána 1,8 bögre vízzel felöntöm és keverem kicsit, beleteszek negyed leveskockát, ráteszem a fedőn. Mindezt közepes lángon csináltam. Mikor felforrt (ledobja a fedőt), leveszem alacsony lángra és félre rakom rajta a fedőt, hogy ki tudjon jönni a gőz. Addig várok, amíg nincs alatta semmi lé meg még egy percet, aztán elzárom és ráteszem a fedőt és - ez fontos! - 10 percig nem veszem le róla véletlen se. KÉSZ. bármi extrát akarsz a rizsbe tenni (borsó, kukorica), csak simám, miután vízzel felöntötted, belerakod, nem kell hozzá extra víz. (Ezen a repceptnyelvezeten még dolgoznom kell, legközelebb megpróbálom a felszólító infinitivvel.) TÖBBIEK?

Ismeretlen_77033 2009.09.15. 08:18:44

khmmm. A leveskockát nem is láttam. :D Olaj az edénybe. Rá a rizs(általában hosszú szemű, ha nagyon jó napom van akkor jázmin). Picit megpirít. Sóz,kétszeres vízzel felenged, fél fej hagymával megfejel. Nem kavar. Forrásig lángon hagy, utána legkisebb takarékra vesz, fedő rajtatart, sőt még néha egy konyharuha is rákerül. Békességében pihentet, amíg minden el nem készül. Én a magam részéről pergősen szeretem a rizst.

qqriq 2009.09.15. 08:55:37

Kukta: olaj, rizs, fehéredésig pirít. Kétszeres víz, só (vagy ételízesítő), egyéb adalék anyagok (borsó, gomba, stb.), fedél lezár. Ha elkezd sípolni, takarékra lángra vesz és 8 percet főz. Ennyi! :)

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2009.09.15. 09:49:06

Ezt a témát tavaly kifejtettem bővebben, bár akkor éppen édesanyád döntötte romokba a rizsfőzési technikámat. Ami nekem működik: http://papirgaluska.wordpress.com/2008/03/18/igy-fozunk-rizst/

Dulmina · http://dulmina.blogspot.com/ 2009.09.15. 10:15:36

Én itt írtam erről nemrégiben: http://dulmina.blogspot.com/2009/07/alapok-2-rizsfozes.html De persze nyitott vagyok az ötletekre, és ha úgy adódik, szívesen kipróbálok más olyan módszert is, amiben látok fantáziát.

vidak 2009.09.15. 21:33:03

A rizs mosásáról mi a szakvélemény? Szűrőben folyó víz alatt? Tálakban átöntögetve, finoman nyomkodva míg tiszta nem lesz? Vagy nem mossátok meg mert a rizspor adja meg az ízét?

Ismeretlen_125322 2009.09.15. 21:35:42

nalam egy gerezd fokhagyma egy ek olajon illatozasig pirit, akkor ra a (altalaban jazmin)rizs, ket-harom percig pirit, 2x mennyisegu vizzel felont, soz, langot visszavesz es lefedve addig foz, amig a vzet el nem issza es kicsi lyukak lesznek a rizsben, ha mar a lyukakban sincs folyadek, akkor lezar es lefedve hagy. Eredmeny, illatos, pergos rizs, nalunk igy fogy leginkabb.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.15. 22:49:30

Rizsfőzési antitalentum vagyok, sajnos nem tudok segíteni, inkább próbálok itt tanulni :)

andr 2009.09.30. 01:08:07

köretnek személyenként 75 gramm rizs, zöldségekkel (pl. borsó, kukorica) 50 gramm is elég pergős rizs: - olajon apróra vágott hagymát megdinsztelni, - utána rajta a rizst is kicsit megpirítani (egyáltalán ne barnuljon meg!), - sózás, - vízzel felönteni (fehér rizshez kétszeres, barnához háromszoros mennyiséggel. térfogatra.), - felforrásig fedő rajta maradhat (de nem szabad megfeledkezni róla), - utána lángot lehető legkisebbre levenni, fedőt félrehúzni, hogy a gőz ki tudjon jönni, ne habozzon ki, - addig főzni, amíg a víz el nem fogy, - lángot lezárni, fedőt rátenni, békénhagyni. vastag talpú fazékban vagy lángelosztóval ajánlatos próbálkozni
süti beállítások módosítása