HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

adag (1) alap (17) alkohol (1) állat (2) átfogó (1) beteg (2) bicaj (1) bla (2) csirke (2) csoki (2) cukor (1) édesség (2) eszköz (2) evőeszköz (1) fizika (1) fokhagyma (1) főtt (1) friend (2) friss (1) fűszer (1) guest (1) hagyma (2) hal (2) hmmm (1) hülye (6) hús (7) hűtő (2) karamell (1) kenyér (1) kereső (1) kés (1) kezdő (2) konyha (5) konzerv (1) krumpli (3) lejárat (3) lekvár (2) liszt (1) máj (1) mák (1) mártás (1) mennyi (1) nyelvesz (1) off (3) olaj (1) paprika (1) penesz (1) prakikta (1) praktika (4) rántás (1) rántott (1) reader (6) recept (1) request (1) rizs (1) romlott (2) ruha (1) sajt (3) savanyúság (1) sertés (1) spec (1) spenót (1) süti (5) sütő (3) szavatosság (2) szesz (2) tárolás (1) tej (2) tészta (1) tojás (5) torma (1) trükk (2) tűzhely (1) újra (1) vaj (1) vendégség (1) vitamin (1) víz (2) zene (1) zöld (1) zöldség (4) zsír (2) zsiradék (3) Címkefelhő

Miezkiez

Napi kínzó kérdés gasztro témakörben

Okosok

2009.09.12. 23:42 gasztrogyerek

Kínzó kérdés 1. - Eláll-e a tészta a hűtőben?

Címkék: tészta főtt

Az első kérdés roppant egyszerűnek tűnik:

A ma este megfőzött spagettit holnap elvihetem-e ebédre?

 

 

 

A válaszok több témát is érinthetnek tészta- illetve szószfajta sajátosságaival ( lehet, hogy a spagetti tovább eláll, mint az orsó?), időtartam és tárolási hely tekintetében (a hűtőben vagy csak a konyhában?), a tészta felhasználásának módjában (a levesben levő tészta tényleg belerohad másnapra a levesbe?) és még számtalan más.

Segítsetek!

Update: El, de óvatosan.

 

A képet a Google a következő url-en adta meg: http://imagecache2.allposters.com/images/PLA/MW101.jpg

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr631890061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_50818 2009.09.13. 09:54:17

Másnap még simán elviheted, ha hűtőben tároltad. Ne felejtsd el, hogy a fehérjék a legkönnyebben bomló anyagok, úgyhogy tésztát hűtés nélkül tárolni igen veszélyes dolog.

Ismeretlen_30290 2009.09.13. 19:13:18

Szerintem is elviheted, ha hűtöd otthon és a munkahelyen is. A tésztával (és a nokedlivel) a fő gond az, hogy igen nagy a felülete. Hány négyzetméter egy tányérnyi orsótészta? Nem lepődnék meg, ha egy nagy szám jönne ki, és biztosan többet tenne ki, mint ugyanannyi spagetti felülete. Ez a felület ráadásul nedves, ezért a mikroorganizmusoknak remek táptalaj, mert ugyanúgy, mint mi, legkönnyebben a szénhidrátokat, pontosabban a keményítőt bontják le,amiből a tészta főleg áll. ;)

Ismeretlen_27483 2009.09.13. 20:55:33

Viheted, de nem jó :). Tésztát csak frissen, ha lehet.

főz és fecseg · http://fozesfecseg.blogspot.com/ 2009.09.13. 22:09:12

Én nem teszem sohasem.Veszélyes, neked sem ajánlom.

Ismeretlen_134546 2009.09.13. 22:13:38

Na ettől féltem. Veszélyes...

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2009.09.13. 22:15:50

Annyiban árnyalnám a dolgot, hogy tésztát tényleg csak frissen együnk, az olaszok rögtön az étkezés után kihajítják a maradékot. Illetve leginkább megpróbálják pontosan belőni, mennyi tésztát főzzenek meg, nem találomra dobálják a cuccot a forró vízbe. Előételként 7-8 dkg, főételként 10-12 dkg tészta az adag személyenként. Viszont itt van a tésztasaláta műfaja, amire lehet alkalmazni Éva és édesanyád tanácsait. De tényleg csak akkor, ha nem kánikulában utazol órákat a majdani ebéd színhelyére.

Ismeretlen_77033 2009.09.14. 21:55:53

Én is kapásból kidobom a maradékot. Mondjuk ennek részben az az oka, hogy a kúrázó férj rá ne járjon. Annak idején én sose vittem tésztát magammal. Inkább főzelékekben utaztam.

piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.15. 23:21:29

Elméletileg szerintem nem lehet egy másnapos tésztától ételmérgezést kapni, de hogy enélkül is büntetés megenni, az biztos...

bobita 2009.09.16. 01:26:39

Szia Gasztrogyerek! Vigyed nyugodtan, harmincegy eve nincs ebbol problemam.Meg nem is hallottam errol a problemarol...Ha nem psilog, akkor meg eheto.Egyedul a gomba az, amit maximum masnap meg kell enni.Nagyon hizelgo, hogy fel vagyok veve a blogba, noha en aztan abszolut antigasztro vagyok:D.Hogy talaltal meg?

Nyx 2009.09.29. 22:42:52

Nálunk a tojásos tésztát már nem divat másnap megenni (sem a levesbe belefőzni!), a durumlisztessel esetleg próbálkoznék!
süti beállítások módosítása